Cégvilág

Jóval kevesebb az új egyéni vállalkozói igazolvány

Latyák Balázs | Az Országgyűlés a múlt héten elfogadta a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében kidolgozott törvényjavaslatot. Ennek értelmében a jövőben az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos feladatok közül az egyéni vállalkozói nyilvántartás vezetése, a bejelentés fogadása és a változások átvezetése a nyilvántartáson átkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatai közé. A hatósági ellenőrzési feladatok a járási (fővárosi kerületi) hivataloknál maradnak. A rendelkezések szerint 2020. január 1-jétől megszűnik az egyéni vállalkozói igazolvány.

„Magyarországon 534 279-en működtetnek vagy szüneteltetnek egyéni vállalkozást, míg érvényes egyéni vállalkozói igazolvánnyal 50 560-an rendelkeznek. Egy darab kitöltetlen egyéni vállalkozói igazolvány előállításának önköltségi ára bruttó 369 forint, amelyet a költségvetés biztosít” – közölte a Világgazdaság megkeresésére a Belügyminisztérium. A vállalkozói igazolványok aranykorának – a tárca adatai szerint – 2017 tekinthető, amikor 2015-höz képest több mint a 4,5-szeresére ugrott a kártyát kiváltók száma. Azóta azonban ez az arány évről évre csökken, ennek következtében idén már csak 5803 darab igazolványt állítottak ki. 2010. január 1-jétől egyébként az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásának nem feltétele az igazolvány kiváltása. Válaszában a BM hangsúlyozta, hogy a még érvényben lévő okmányok a jövő év elejétől automatikusan érvényüket vesztik.

A minisztérium az egyéni vállalkozók nyilvántartási rendszerének változásai kapcsán elmondta, ennek vezetése jövő év június 30-ig lesz az ő feladatuk, július 1-jétől a jogkört a gyakorolja majd. Kifejtették továbbá, hogy az egyéni vállalkozóvá válással kapcsolatos eljárás nem változik, és fennmarad az úgynevezett egyablakos ügyintézés eljárási modellje. Azokat az egyéni vállalkozói bejelentéseket azonban, amelyek személyesen és elektronikus úton is megtehetők, 2020. július 1-jétől a kormányablakok helyett a NAV kirendeltségein lehet majd megtenni – közölték.

vállalkozói igazolvány Belügyminisztérium
Ezek is érdekelhetik