Cégvilág

Két hétre bezár a kecskeméti Mercedes-gyár is

A győri Audi, a szentgotthárdi Opel és az esztergomi Suzuki után a kecskeméti Mercedes is lépett a járvány miatt.

Az egyre súlyosbodó COVID-19 koronavírus-világjárvány miatt

a Daimler kedden azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken.

A konszern ebben a tekintetben a nemzetközi, regionális és lokális hivatalok ajánlásai szerint jár el – olvasható a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közleményében.

Ez a megszakítás a Daimler európai autó-, kisteherautó- és haszongépjármű-gyáraira vonatkozik, és ezen a héten megkezdődik. A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ. Mindenhol, ahol a működést továbbra is kötelező fenntartani, a Daimler megteszi a megfelelő lépéseket a munkatársak megfelelő védelme érdekében.

Kedden a győri Audi, valamint a szentgotthárdi Opel is leállást jelentett be a járvány miatt, míg szerdán az esztergomi Suzuki is hasonló bejelentést tett.

Fotó: THOMAS KIENZLE / AFP

Ez a döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat is érinti, amely

legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát.

Mindezekkel az intézkedésekkel a kecskeméti gyár megteszi a szükséges lépéseket munkatársai védelme érdekében, hogy megelőzze a fertőzést és visszaszorítsa a járvány továbbterjedését – közölte a társaság.

Azon munkavállalók, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta home office-ban dolgoznak. Azon kollégák, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk,

erre a hétre szabadságot vehettek igénybe.

A termelés megszakítása idejére munkatársaiknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzák, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelnek el. Így biztosítják ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését – derül ki a cég közleményéből.

200 ezer fertőzött világszerte

Már 200 ezer felett lehet a koronavírussal fertőzöttek száma. Újabb autógyárak állnak le. Az MNB nem engedi csődbe menni a lakosságot. Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttetek közül eddig 47 magyar állampolgárt találtak. Franciaország utcái is elnéptelenednek. A belga kormány kijárási korlátozásokat rendelt el. Több mint 25 ezer hazai cég kerülhet veszélybe.

Koronavírus: a szerdai eseményekről folyamatosan frissülő cikkünkből is tájékozódhat!

 

Daimler Mercedes
Kapcsolódó cikkek