Cégvilág

Csoporton belül kap új helyet a KOM

A társaság az eredetileg tervezettnél kevesebb pénzből teljesítette okosmérési feladatait. A KOM Zrt. az MVM Zrt. közvetlen ellenőrzése alatt folytatja a tevékenységét.

Új tulajdonosa lesz a KOM Központi Okos Mérés Zrt.-nek: anyavállalata, a Mavir Zrt. ellenőrzése alól átkerül „nagyanyja”, az MVM Zrt. közvetlen tulajdonába. Részvényeinek átruházását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egyelőre csak előzetesen hagyta jóvá, véglegesen majd akkor, ha teljesülnek az általa szabott feltételek. Az ügyletről már január 10-én megállapodott a Mavir és az MVM. „A KOM Zrt. tranzakciója egy cégcsoporton belüli átrendezés. A KOM Zrt. a jövőképének megfelelő tevékenységét hosszú távon, fenntartható módon közvetlenül az MVM Zrt. irányítása alatt tudja végezni” – indokolta a változást a Világgazdaság érdeklődésére a vevő, az állami energiaipari csoport.

A KOM eredetileg arra a mintaprojektre jött létre, amelynek meg kellett válaszolnia, hogy az ország mely területein, a vizsgált szolgáltatások közül melyekben és milyen feltételekkel vezethető be a háztartásokban gazdaságosan az okosmérés. A munka a 2016. március 4. és 2018. március 4. közötti időszakban zajlott. A két évig tartó teszt nyilvánosságra hozott zárójelentése a feladat teljesítésének részleteire és költségeinek elszámolására összpontosít, de kimaradtak belőle az üzleti titoknak minősülő részek. (Vélhetően éppen ezek adnak választ a költségek megtérülésének kérdésére.) A dokumentum szerint a feladat a kormányrendeletben megadott elvárásoknak megfelelően teljesült, de mivel a KOM-nak a tervezettnél kevesebb pénzből kellett gazdálkodnia, csökkent a projekt műszaki tartalma. A teszt forrása az az uniós pénz volt, amelyet Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéssel kapcsolatos feladatokra igényelhetett vissza abból, amit az előző években a saját szennyező vállalatai fizettek be az uniós kasszába szén-dioxid-kvóták vásárlása formájában.

A Világgazdaság 2012-es cikke szerint 38 millió euróról volt szó, ennyiből 209 ezer háztartás bevonásával kellett volna elvégezni a tesztet. Ám mivel a KOM végül csak bő 19 millió eurót használhatott fel, már a támogatási szerződése is csak 106,5 ezer végpontról szólt. A társaság végül valamivel több, mint 117 ezer háztartást ért el, ezeknek egy kis hányadában más cég által telepített mérők voltak. Változás volt a kezdeti tervekhez képest az is, hogy azokban még csak áram- és gázfelhasználók bevonásáról volt szó, a víz és a távhő pedig csak későbbi lehetőségként merült fel, de végül mind a négy közműszolgáltatás része volt a tesztnek. A Mavir akkori vezérigazgatója, Bertalan Zsolt szerint a tesztek haszna a Mavir szempontjából, hogy kiderül: a rendszerirányító mennyire támaszkodhat a háztartásokra a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartásában. Ebbe a folyamatba azonban csak úgy vonható be a lakosság, ha a jellemzően magas áramigény idején magas, ellenkező esetben pedig alacsony tarifával vételezhet áramot. Vagyis a szabályozás hol kisebb, hol nagyobb felhasználásra ösztönzi a fogyasztókat.

Eredetileg 209 ezer háztartás bevonását tervezték, végül valamivel több, mint 117 ezret sikerült elérni a források lefaragása után

köm okos mérés MVM mintaprojekt
Ezek is érdekelhetik