Néhány nap alatt állnak át éttermek százai a házhoz szállításra, pótolni igyekezve kieső bevételeik egy részét, és esélyt adva annak, hogy meg tudják tartani a dolgozóikat. A Wolt ételszállító cégnél a veszélyhelyzet múlt heti bejelentése után kezdték érzékelni a szolgáltatásra jelentkező éttermek számának emelkedését, a második hullám az éttermek 15 óra utáni bezárási kötelezettségének bevezetése után következett. Juhász Alexandra, a Wolt marketingmenedzsere a Világgazdaságnak elmondta: a következő napokban körvonalazódhat, hogy a kereslet hogyan változik. További drasztikus növekedésre pár héten belül számítanak, különösen abban az esetben, ha a kormány intézkedései tovább szigorodnak. A házhoz szállítók kapacitása most szinte korlátlanul bővíthető, máris nagyon megugrott a hozzájuk jelentkező, egyéb ágazatokban munkanélkülivé válók száma, akik várólistáról bármikor mozgósíthatók.
A talpon maradással próbálkozó éttermek máris szembesülnek azonban a magas áfa hatásával, a helyben felszolgált ételek utáni 5 százalék helyett az elviteles ételek után ugyanis 27 százalékos adót kell fizetni. Egy belvárosi hamburgerező esetében ez azt jelenti, hogy háromszor annyi hamburgert kell eladni, mint eddig, hogy a bevételből végül ugyanannyi maradjon, illetve még annál is többet, hiszen még komolyabb bevételkiesést jelent, hogy elmarad az italfogyasztás és a korábbi szervizdíj – érzékelteti a helyzetet Báthory Gergely, a Kertész utcai Kandalló Pub társtulajdonosa. Mint mondja, az áfacsökkentéssel most egy esély lenne arra, hogy az éttermek tudjanak fizetést adni a dolgozóknak. Valószínűleg nem tenné nyereségessé a szektort, de talán csökkentené a veszteségeket, lassítaná a kedvezőtlen folyamatokat. Nem klasszikus piacra lépés az, amikor hirtelen több száz étteremmel bővül a kínálat az ételszállító cégek honlapján, de a rövid nyitvatartásra kötelezett és a turistaforgalomtól már amúgy is eleső vállalkozások számára nem maradt más út.
Hatalmas sebet kapott az iskolák, óvodák és szociális intézmények bezárása nyomán az ugyancsak a legmagasabb áfakörben ragadt közétkeztetés. Sáfár Ferenctől, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közösségi étkeztetési tagozatának elnökétől megtudtuk, hogy az éves szinten 132 milliárd forintos forgalmú ágazat a tíz hónapos tanévből él, a világjárvány várható hatásával számolva az amúgy is kieső nyári szünettel együtt a következő hat hónapot kell most túlélniük. A dolgozókkal és a beszállítókkal együtt százezer ember megélhetését biztosító ágazat képviselői a PwC Magyarország tanulmányával alátámasztva egy ideje már lobbiznak az áfacsökkentésért, ami a különleges helyzet miatt reményeik szerint most megvalósulhat – mondta a VIMOSZ elnöke, aki saját vállalkozásainak helyzetéből kiindulva azt hangsúlyozta, hogy a hitelek átütemezése kevés lesz, a munkaerő megtartásához vissza nem térítendő támogatás kell. A vállalkozások, főként az egy lábon álló kisvállalkozások többsége megtakarítással sem rendelkezik, hiszen a konjunktúrában bízva a korábbi évek megtakarításait költötték el – hitelekkel – beruházásokra.
Nyitott kérdés a bérleti díjaké, a vendéglátósok többsége ugyanis nem saját, hanem bérelt ingatlanban üzemelteti vállalkozását, amelynek a havi díját a lenullázódott vagy töredékére zsugorodott bevételből is fizetni kell.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.