Cégvilág

Rengeteg álláskereső lenne pizzafutár

Tömegesen jelentkeznek ételfutárnak a hirtelen munkanélkülivé válók, de megugrott a házhoz szállítást indító éttermek száma is. A közétkeztetést érte a legnagyobb érvágás.

Néhány nap alatt állnak át éttermek százai a házhoz szállításra, pótolni igyekezve kieső bevételeik egy részét, és esélyt adva annak, hogy meg tudják tartani a dolgozóikat. A Wolt ételszállító cégnél a múlt heti bejelentése után kezdték érzékelni a szolgáltatásra jelentkező éttermek számának emelkedését, a második hullám az éttermek 15 óra utáni bezárási kötelezettségének bevezetése után következett. Juhász Alexandra, a Wolt marketingmenedzsere a Világgazdaságnak elmondta: a következő napokban körvonalazódhat, hogy a kereslet hogyan változik. További drasztikus növekedésre pár héten belül számítanak, különösen abban az esetben, ha a kormány intézkedései tovább szigorodnak. A házhoz szállítók kapacitása most szinte korlátlanul bővíthető, máris nagyon megugrott a hozzájuk jelentkező, egyéb ágazatokban munkanélkülivé válók száma, akik várólistáról bármikor mozgósíthatók.

A talpon maradással próbálkozó éttermek máris szembesülnek azonban a magas áfa hatásával, a helyben felszolgált ételek utáni 5 százalék helyett az elviteles ételek után ugyanis 27 százalékos adót kell fizetni. Egy belvárosi hamburgerező esetében ez azt jelenti, hogy háromszor annyi hamburgert kell eladni, mint eddig, hogy a bevételből végül ugyanannyi maradjon, illetve még annál is többet, hiszen még komolyabb bevételkiesést jelent, hogy elmarad az italfogyasztás és a korábbi szervizdíj – érzékelteti a helyzetet Báthory Gergely, a Kertész utcai Kandalló Pub társtulajdonosa. Mint mondja, az áfacsökkentéssel most egy esély lenne arra, hogy az éttermek tudjanak fizetést adni a dolgozóknak. Valószínűleg nem tenné nyereségessé a szektort, de talán csökkentené a veszteségeket, lassítaná a kedvezőtlen folyamatokat. Nem klasszikus piacra lépés az, amikor hirtelen több száz étteremmel bővül a kínálat az ételszállító cégek honlapján, de a rövid nyitvatartásra kötelezett és a turistaforgalomtól már amúgy is eleső vállalkozások számára nem maradt más út.

Hatalmas sebet kapott az iskolák, óvodák és szociális intézmények bezárása nyomán az ugyancsak a legmagasabb áfakörben ragadt közétkeztetés. Sáfár Ferenctől, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közösségi étkeztetési tagozatának elnökétől megtudtuk, hogy az éves szinten 132 milliárd forintos forgalmú ágazat a tíz hónapos tanévből él, a világjárvány várható hatásával számolva az amúgy is kieső nyári szünettel együtt a következő hat hónapot kell most túlélniük. A dolgozókkal és a beszállítókkal együtt százezer ember megélhetését biztosító ágazat képviselői a PwC Magyarország tanulmányával alátámasztva egy ideje már lobbiznak az áfacsökkentésért, ami a különleges helyzet miatt reményeik szerint most megvalósulhat – mondta a VIMOSZ elnöke, aki saját vállalkozásainak helyzetéből kiindulva azt hangsúlyozta, hogy a hitelek átütemezése kevés lesz, a munkaerő megtartásához vissza nem térítendő támogatás kell. A vállalkozások, főként az egy lábon álló kisvállalkozások többsége megtakarítással sem rendelkezik, hiszen a konjunktúrában bízva a korábbi évek megtakarításait költötték el – hitelekkel – beruházásokra.

Nyitott kérdés a bérleti díjaké, a vendéglátósok többsége ugyanis nem saját, hanem bérelt ingatlanban üzemelteti vállalkozását, amelynek a havi díját a lenullázódott vagy töredékére zsugorodott bevételből is fizetni kell.

VIMOSZ házhozszállítás Wolt
Ezek is érdekelhetik