Cégvilág

Előretör a digitalizáció az építőiparban

Felélesztette a digitalizálási kedvet az építőiparban a világjárvány, ami a munkafolyamatok érintkezésmentessé tételére sarkallja a cégeket.

Lendületet adott az építőipar digitalizációjának a koronavírus-járvány, egyre több cég kezdett el érdeklődni a megváltozott körülmények közepette is alkalmazható, a biztonságos építkezéshez szükséges új megoldások iránt – mondta a BauApp Kft. szoftverfejlesztő társaság ügyvezetője, Dálnoki Ádám. A felgyorsult globális digitalizáció haszonélvezőjeként a tavaly árbevételét megnégyszerező, az MKB Pénzügyi Csoport tagjától, a Solus Capitaltól kapott félmilliárd forintos kockázati tőkebefektetés segítségével Lengyelországban is piacra lépő társaság egy mindeddig alulfejlesztett ágazatban, az építőiparban tud olyan átfogó változásokat generálni, amilyenekre egyébként csak jóval lassabb ütemben lehetett volna módja.

Fotó: Shutterstock

A munkaerő-hiányos, kifeszített ágazatban mindeddig a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés, a körvonalazódó gazdasági krízisben viszont a költségtakarékosság és a személyes érintkezéseket minimalizáló technológiai megoldások lettek a legfontosabb beruházási célok. A digitalizációra költeni immár nem luxus, Dálnoki Ádám szerint a szemléletváltást mutatja a webináriumaik iránti megugró érdeklődés: bár márciusban némi elbizonytalanodást és kivárást érzékeltek az építőipari megrendelők körében, a korábban alkalmanként pár tucat érdeklődőnek tartott felkészítésekre most több százan jelentkeznek. Elsősorban a nagy és közepes cégek nyitottak a modernizációra, a járvány okozta bizonytalanság ráadásul elsőként a kis, egy-két projektes, spekulatív fejlesztésekben érdekelt cégek körében szedett áldozatokat – derült ki a BauApp iparági aktivitást mérő kutatásából.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

BauApp építőipar digitalizáció
Kapcsolódó cikkek