Cégvilág

Már online is találhatnak befektetőt a hazai startupok

Elindult az első virtuális tőkebefektetési piactér Magyarországon, amely a koronavírus-járvány okozta helyzetre és az ország gazdaságának újraindítására megoldást kínáló startupoknak nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Az Első Magyar Virtuális Tőkebefektetési Showroom (Emvitis) felületén szakmai előszűrést követően közvetlenül a legnagyobb magyar tőkealapok és inkubátorházak befektetőihez juthatnak el a projektek gazdái.

Az alapítók olyan projekteket várnak, amelyek a smart city koncepciót, a fenntartható fejlődést vagy az egészségügyi szektort érintő okosalkalmazásokon dolgoznak, hiszen ezek támogatják a mostani rendkívüli helyzetben a fennmaradást, később pedig a kilábalást.

Az Emvitis alapítója, a Singulab Inkubátorház Zrt. már 2017 óta nyújt egészségipari területen startupok számára inkubációs szolgáltatást, a tőkéhez jutás mellett a megfelelő kapcsolatrendszer és a projektek szakmai hátterének kialakításában is segíti őket. A társaság vezetői és szakértői több tízmilliárd forintos tőkekihelyezési tapasztalattal rendelkeznek.

Fotó: Shutterstock

A projekt ötletét a koronavírus-járvány miatti gazdasági és kommunikációs vákuum, a fizikai mozgási korlát, valamint a gazdasági válság veszélye és a kilábalásban való társadalmi szerepvállalás hármasa hozta létre.

Szükségessé vált egy olyan virtuális felület, amelyen személyes találkozás nélkül tudják bemutatni magukat a forrást és befektetőt kereső startupok. Másrészt egyértelműen láttuk, hogy a kínálati oldal igényei is megváltoztak: a tőkések, akik a zuhanása miatt új helyet keresnek a pénzüknek, szívesen fektetnek be kifejezetten a válságból való kilábalást szolgáló ötletekb

– mondta a Világgazdaságnak Molnár Ferenc, a Singulab Zrt. vezérigazgatója. – A tőkéseknek fontos, hogy minősítésen menjenek át a startupok, és csak néhányat kelljen megnézniük, és szívesen fektetnek portfólióba, mert az nem olyan kockázatos, mint külön egy-egy cég.”

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

startup Első Magyar Virtuális Tőkebefektetési Showroom (Emvitis) koronavírus kkv
Kapcsolódó cikkek