Cégvilág

Scheer Sándor: nem nyomhatjuk meg a stop gombot

Elkerülhetetlen a visszaesés a koronavírus-járvány miatt, de az építőipar nem áll le. Egy idő után azonban a beruházók is inkább kivárhatnak az újabb fejlesztésekkel – mondta a Világgazdaságnak Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója.

A munkálatok jelenleg 32 helyszínen zajlanak, és folyamatosan dolgozunk, de várhatóan ez a darabszám valamelyest csökkenni fog – mondta a Világgazdaságnak Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója. Kifejtette, hogy előreláthatóan tíz projektet még a nyár végéig befejezhetnek, a múlt hónapban pedig öt új megrendelés futott be, továbbiak viszont egyelőre nincsenek a csőben.

Lehet, hogy egy idő után a beruházók inkább kivárnak az újabb fejlesztésekkel, emiatt pedig lassulhat a piac

– állapította meg.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A mélyépítések szinte kivétel nélkül állami és uniós forrásból történnek, legyen az autópálya-, vasútépítés, vízrendezési vagy közműprojekt – mutatott rá Scheer Sándor. Tehát az esetek döntő többségében az állam a megbízó, amely képes szabályozni ezeket a kevésbé élőmunka-igényes beruházásokat. „A mérnökök, a gépkezelők és a teher­autó-sofőrök változatlanul teszik a dolgukat, ezen a területen nem látok nagyobb fennakadásokat” – vont mérleget a nagyvállalkozó. Úgy látja, a magasépítés helyzete viszont egy fokkal bonyolultabb, hiszen a lakások, irodaházak, ipari és logisztikai létesítmények vagy éppen szállodafejlesztések megrendelői oldalán sokkal inkább a magánszektor dominál. „A nagy élőmunkaigény miatt ezeken a területeken nehezebb a szervezés, hiszen az idősebb dolgozók és a külföldi vendégmunkások kiesése miatt a létszám 15-20 százaléka már lemorzsolódott az építkezéseken” – jegyezte meg.

A társaság tavaly 180 milliárd forint feletti árbevételt ért el csoportszinten, az idén Scheer Sándor visszaesésre számít, de „ezt számszerűsíteni ma még képtelenség”.

Mint mondta, a napi döntéseket kell jól meghozni a dolgozók védelme és a futó projektek fenntartása érdekében, minden más másodlagos. A cég közvetlenül 435, az alvállalkozókkal együtt 1135 embernek ad munkát, a külföldről hazatérő építőipari dolgozókkal azonban konzervatívan, körültekintően kell eljárniuk. „A mi építkezéseinkre csak akkor jöhetnek, ha előtte legalább két hetet otthon töltöttek karanténban, és ezt az őket foglalkoztató cégek igazolják, kontrollálják” – tette egyértelművé a cégvezető.

A forintgyengülés kapcsán Scheer Sándor arra hívta fel a figyelmet: elgondolkodtató, hogy a zömében 15 és 50 százalék közti árréssel dolgozó kereskedők az 5 százalékos árfolyam-különbséget miért akarják áthárítani az építőiparra, miközben a kivitelezői oldalon legfeljebb 5–10 százalék közötti a haszonkulcs. Arról nem is beszélve, hogy ha visszatérne a 340 forint körüli szintre az árfolyam, biztosan maradnának a megemelt árak, hiszen visszafelé még nem lépett egy kereskedő sem. „Nem könnyű, de próbálunk velük is a józan ész diktálta kompromisszumokat kötni” – bocsátotta előre. Hozzátette, hogy az árfolyamfedezeti ügyletek terén is nagy érvágás lehet a gyenge forint, mert ezeket leállás esetén is teljesíteni kell.

Az interjú a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

építőipar Scheer Sándor interjú Market Építő Zrt.
Kapcsolódó cikkek