Pénz- és tőkepiac

Visszarántotta az elszabadult forintot az MNB

Történelmi mélypontjáról kezdett erősödni a forint az MNB közleményére.

Történelmi mélypontjáról erősödni kezdett a forint az MNB közleményére , a melletti, 1 hetes betéti tender elindításáról.

Az eurót 364,64 forinton jegyezték 15.30-kor,

az árfolyam 15 óra előtt a forint újabb történelmi mélypontját jelentő 369,63-es szinten állt.

A forint estig tovább erősödött: kevéssel fél 8 után 363 forint körül mozgott az árfolyam az euróval szemben. Az év első kereskedési napját az euró 331,11 forintos jegyzésen kezdte.

A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben
Fotó: TradingView

15.30-kor a svájci frank 344,92 forinton állt. A magyar fizetőeszköz erősödött a fél órával korábbi 347,73-as jegyzéshez és a napközben beállított 349,89-es történelmi mélyponthoz viszonyítva.

Hasonlóan alakult a dollár/forint jegyzés is. Délután fél négykor 333,66 forinton állt a dollár, miután az amerikai devizával szemben is történelmi mélypontot ért el szerdán napközben az árfolyam: korábban egy dollár 338,03 forintot ért.

Rendszeres, alapkamat melletti egyhetes betéti tendert hirdet a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerda délután jelentette be, hogy egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött, az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést.

Az MNB jelezte:

kiemelt figyelemmel kíséri a likviditási folyamatok alakulását. Az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenletlen eloszlása egy likviditáslekötő betéti eszköz bevezetését indokolják.

Az MNB 2016 őszén a potenciális eszköztár részévé tette az egyhetes futamidejű betéti eszközt, aminek aktiválására most kerül sor – jelezte a jegybank.

A jegybank támogatja a hitelezés beindulását

Elemzők szerint az MNB intézkedése a rendszerszinten jelentős hitelintézetek tőkepuffereinek feloldásáról támogatja a hitelezés beindulását, a gazdaság újraindítását.

(Címlapkép: Kallus György / VG)

forint forintárfolyam devizapiac MNB
Kapcsolódó cikkek