Cégvilág

Több lábon álló cégbirodalmakat is képes megrángatni a válság

Megtizedelheti a válság a topéttermeket, a nemrég még ünnepelt Michelin-csillagos helyek a nemzetközi gasztroturizmus nélkül életképtelenek.

Alapjaiban rendezheti át a koronavírus az egyik legsikeresebb magyar nagyvállalkozó, Gerendai Károly cégbirodalmát is, mivel minden egyes eleme, a Michelin-csillagos Costes éttermek, a Lupa-tónál felépített strandkomplexum, a Budapest Park, az Erzsébet téri óriáskerék, a WAMP dizájnvásárok, az Akvárium Klub és számos nyári fesztivál egyaránt a turizmusból, valamint a szórakoztatóipar tömegrendezvényi szegmenséből él. Gerendai Károly a Világgazdaságnak elmondta: a járvány hosszú ideig hatással lesz a turizmusra és a tömeges eseményekre, a gazdasági válság pedig az étterembe járási szokásokat is átalakítja majd. A legnagyobbat a csúcsgasztronómia, pontosabban a fine dining vendéglátás szereplői zuhanhatnak, mivel ez a legköltségesebb éttermi műfaj, ráadásul a vendégkör zöme külföldi gasztroturista volt. Ezért az első magyar Michelin-csillagos étterem, a Costes tulajdonosai számára nem a csillag megőrzése, hanem a túlélés és a kulcsemberek megtartása a cél. Gerendai kifejtette: a házhoz szállítás esetükben nem megoldás, hiszen a fine dining nemcsak az ételről, hanem a látványos tálalásról is szól, ezért máshogy közelítenek az áthidaló megoldás felé. Még a héten új szolgáltatást indítanak, amellyel a beszállítóiknak is igyekeznek piacot biztosítani, és az éttermi személyzet fizetéséhez is remélnek némi forrást. A csúcsminőségű alapanyagokat kiporciózzák, és technológiailag olyan szintig készítik elő, hogy egy otthoni konyhán is be lehessen fejezni, majd egy recepttel és az elkészítést, tálalást bemutató videóval szállítják ki. A megrendelők DIY-módon maguk készíthetik el a Michelin-csillagos ételeket, ezzel a Costes is bekapcsolódik az otthoni főzés új divatáramlatába.

Az üzletember szerint a topgasztronómiára szűkös évek várnak, nemcsak a turizmus beindulásáig hátralévő hónapok száma kérdéses, hanem a majdani újrakezdés utáni időszak hossza is, amely attól függ, hogy tudják-e finanszírozni a kezdeti idők veszteségeit. Hosszú időre és nagyszámú külföldi vendégre van szükség a bezárásig elért forgalom visszaszerzéséhez – jegyezte meg Gerendai. Könnyen lehet, hogy másfél évtizedes fejlődéstörténet végére került pont, de legjobb esetben is vessző, hiszen a hat budapesti Michelin-csillagos étterem rendkívüli költséget igénylő átmeneti és hosszú távú finanszírozással élhet csak túl. A nemzetközi gasztronómiai térképen is jegyzett magyar éttermek most ugyanúgy a kormány mentőcsomagjára várnak, mint a teljes hazai vendéglátóipar, de világviszonylatban is hasonló a helyzet a nemzetközi turizmus lenullázódása miatt.

A koronavírus várhatóan a fesztiválszezon egy részét is elsöpri majd, a májusi Gourmet Fesztivál esetében már bejelentették, hogy őszre halasztják. A Lupa-tavat a tervek szerint ideiglenesen megnyitják a horgászok előtt, amíg a járványügyi helyzet lehetővé nem teszi, hogy strandként üzemeljen – tudtuk meg a tulajdonostól. A nagyvállalkozót egyelőre minden megoldás érdekli, mert ma még senki sem tudhatja, melyik válságkezelési forgatókönyv válik be. Optimista számítások szerint az éttermek nyáron már kinyithatnak, de csak a következő két-három évben dől el, melyik vállalkozás éli túl a korábbi bevétel töredékét hozó időszakot. A válság számottevő szelekcióval járhat a topgasztronómia képviselőinek körében is, ma még aligha tudja bárki megmondani, hogy a koronavírus előtt számontartott csúcséttermek közül melyek maradnak fenn, és melyeknek a neve tűnik el örökre.

Michelin-csillag turizmus-vendéglátás Gerendai Károly
Ezek is érdekelhetik