Alapjaiban rendezheti át a koronavírus az egyik legsikeresebb magyar nagyvállalkozó, Gerendai Károly cégbirodalmát is, mivel minden egyes eleme, a Michelin-csillagos Costes éttermek, a Lupa-tónál felépített strandkomplexum, a Budapest Park, az Erzsébet téri óriáskerék, a WAMP dizájnvásárok, az Akvárium Klub és számos nyári fesztivál egyaránt a turizmusból, valamint a szórakoztatóipar tömegrendezvényi szegmenséből él. Gerendai Károly a Világgazdaságnak elmondta: a járvány hosszú ideig hatással lesz a turizmusra és a tömeges eseményekre, a gazdasági válság pedig az étterembe járási szokásokat is átalakítja majd. A legnagyobbat a csúcsgasztronómia, pontosabban a fine dining vendéglátás szereplői zuhanhatnak, mivel ez a legköltségesebb éttermi műfaj, ráadásul a vendégkör zöme külföldi gasztroturista volt. Ezért az első magyar Michelin-csillagos étterem, a Costes tulajdonosai számára nem a csillag megőrzése, hanem a túlélés és a kulcsemberek megtartása a cél. Gerendai kifejtette: a házhoz szállítás esetükben nem megoldás, hiszen a fine dining nemcsak az ételről, hanem a látványos tálalásról is szól, ezért máshogy közelítenek az áthidaló megoldás felé. Még a héten új szolgáltatást indítanak, amellyel a beszállítóiknak is igyekeznek piacot biztosítani, és az éttermi személyzet fizetéséhez is remélnek némi forrást. A csúcsminőségű alapanyagokat kiporciózzák, és technológiailag olyan szintig készítik elő, hogy egy otthoni konyhán is be lehessen fejezni, majd egy recepttel és az elkészítést, tálalást bemutató videóval szállítják ki. A megrendelők DIY-módon maguk készíthetik el a Michelin-csillagos ételeket, ezzel a Costes is bekapcsolódik az otthoni főzés új divatáramlatába.
Az üzletember szerint a topgasztronómiára szűkös évek várnak, nemcsak a turizmus beindulásáig hátralévő hónapok száma kérdéses, hanem a majdani újrakezdés utáni időszak hossza is, amely attól függ, hogy tudják-e finanszírozni a kezdeti idők veszteségeit. Hosszú időre és nagyszámú külföldi vendégre van szükség a bezárásig elért forgalom visszaszerzéséhez – jegyezte meg Gerendai. Könnyen lehet, hogy másfél évtizedes fejlődéstörténet végére került pont, de legjobb esetben is vessző, hiszen a hat budapesti Michelin-csillagos étterem rendkívüli költséget igénylő átmeneti és hosszú távú finanszírozással élhet csak túl. A nemzetközi gasztronómiai térképen is jegyzett magyar éttermek most ugyanúgy a kormány mentőcsomagjára várnak, mint a teljes hazai vendéglátóipar, de világviszonylatban is hasonló a helyzet a nemzetközi turizmus lenullázódása miatt.
A koronavírus várhatóan a fesztiválszezon egy részét is elsöpri majd, a májusi Gourmet Fesztivál esetében már bejelentették, hogy őszre halasztják. A Lupa-tavat a tervek szerint ideiglenesen megnyitják a horgászok előtt, amíg a járványügyi helyzet lehetővé nem teszi, hogy strandként üzemeljen – tudtuk meg a tulajdonostól. A nagyvállalkozót egyelőre minden megoldás érdekli, mert ma még senki sem tudhatja, melyik válságkezelési forgatókönyv válik be. Optimista számítások szerint az éttermek nyáron már kinyithatnak, de csak a következő két-három évben dől el, melyik vállalkozás éli túl a korábbi bevétel töredékét hozó időszakot. A válság számottevő szelekcióval járhat a topgasztronómia képviselőinek körében is, ma még aligha tudja bárki megmondani, hogy a koronavírus előtt számontartott csúcséttermek közül melyek maradnak fenn, és melyeknek a neve tűnik el örökre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.