Cégvilág

Erősödhet az egészségügyben az állami és magánellátás együttműködése

A közellátásban stratégiai szerepet betöltő privát szolgáltatók és az állami ellátórendszer egymásra utaltságát egyértelművé tette a járvány – mondta Leitner György az Affidea Magyarország vezérigazgatója.

Az Affidea Magyarország – amely minden harmadik magyarnak biztosít az egészségügyben közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást – járvány alatt is jól vizsgázó működési modellje kiindulási pont lehet az egészségügyben az állami és a magánellátás tudatosabb együttműködésének kialakítására – hangsúlyozta Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója, megjegyezve, hogy a járvány idején is működik hat kórházi és két privát képalkotó központjuk, és emellett májusban további központokat újranyitnak.

Kiemelték, Budapesten, Szegeden és Győrben, illetve vonzáskörzetükben 3,2 millió ember közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai vizsgálatait biztosító vállalat jelentős erőforrásokat csoportosított át privát működéséből, hogy 900 szakdolgozóval, 6 kórházi központban a COVID-19-járvány alatt is biztosítsa a páciensek nem halasztható, sürgősségi, illetve traumatológiai képalkotó vizsgálatait. A Magyarországon alapított Affidea három évtized alatt a kontinens vezető egészségügyi szolgáltatói közé emelkedett, belföldön évente 800 ezer képalkotó vizsgálatot végeznek, így változatlanul meghatározó szereplője a közfinanszírozott egészségügynek.

„A közellátásban stratégiai szerepet betöltő privát szolgáltatók és az állami ellátórendszer egymásra utaltságát egyértelművé tette a járvány, de ez reményeink szerint alkalmat teremthet arra, hogy hosszú távú, hatékony együttműködési modellt tudjunk kialakítani„ – mutatott rá Leitner György. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt gyökeresen átalakított működésben a közfinanszírozott betegek abszolút előnyt élveztek – még azon az áron is, hogy az állami ellátás fenntartása jelentős erőforrásokat és árbevételt vont el az Affidea privát központjaitól. Innen ugyanis szakorvosokat és szakdolgozókat is átcsoportosítottak a fertőzött betegek vizsgálatait is végző kórházi központjaikba.

A tervek szerint májusban az Affidea jelenleg zárva tartó két privát központja, az Affidea For Men, és az Affidea BLESZ is újra megnyit,

a folyamatosan nyitva tartó Váci Greens Egészségközpont pedig május 6-tól – a privát képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett – ismét fogad privát járóbeteg-előjegyzéseket, szigorúan betartva az elkülönítési protokollt és a biztonsági előírásokat. Az Affidea Bank Center Egészségközpont pedig továbbra is dedikált COVID-19-szűrési helyként üzemel.

orvos, gyógyszer, páciens, egészségügy
Fotó: Shutterstock

Hozzátették, hogy Budapesten évente 400 ezer röntgen-, ultrahang-, CT-, MR-, mammográfiás, angiográfiás és izotópdiagnosztikai vizsgálatot végeznek, és a cég jelentős szerepet vállal a készenléti CT és MR rendelkezésre állás biztosításában is.

Ma már az Országos Mentőszolgálat fővárosi sürgősségi és akut CT- és MR-ügyeletében is mi biztosítjuk az ellátás jelentős részét. A hét minden napján, 24 órában nyújtott ellátásunk a teljes fővárosi CT-ügyelet 40 százalékát jelenti, az MR-ügyelet esetében ez az arány már az 50 százalékot is meghaladja

– foglalta össze Leitner György.

Az Affidea országszerte már 14 központban és több mint 100 telephelyen van jelen, illetve több mint 1200 munkavállalót és szerződött partnert foglalkoztat. Alapítása óta az Affidea Magyarország több mint 17 milliárd forintot fektetett a hazai egészségügy fejlesztésébe, infrastrukturális beruházásokba és a korszerű géppark kialakításába.

leitner györgy Affidea Diagnosztika Kft.
Kapcsolódó cikkek