Cégvilág

Tartanak a brit vállalatok a vírus hatásaitól

A brit vállalatok fele fizetésképtelenségtől tart – derült ki egy üzleti felmérésből.

A legfrissebb üzleti felmérés szerint a brit vállalatoknak több mint a fele – csaknem 3 millió cég – tart valamilyen mértékben attól, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt fizetésképtelenné válik.

Az egyik tekintélyes londoni makrogazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) és az Opinium piackutató és vállalati tanácsadó csoport szerdán Londonban ismertetett közös tanulmánya szerint a reprezentatív felmérésbe bevont vállalatok 51 százaléka válaszolta azt, hogy nem tartja kizártnak fizetésképtelenné válását a járvány okozta gazdasági válság miatt.

Fotó: Tolga AKMEN / AFP

Ez a brit vállalati szektor egészére kiterjesztve azt jelenti, hogy 2,9 millió üzleti vállalakozás tart fizetési csődtől.

A felmérést végző két cég közös üzleti vészhelyzeti figyelője – Opinium-Cebr Business Distress Tracker – szerint az e körbe tartozó brit vállalatok tíz százaléka magasnak tartja a fizetésképtelenné válás kockázatát. Ez azt jelenti, hogy 591 ezer brit vállalakozás saját megítélése szerint a csőd szélére került.

fizetésképtelenség koronavírus brit vállalat csőd London
Kapcsolódó cikkek