Cégvilág

Hozta a profitot a csatornaszolgáltatás

Egy kivételével nyereséggel zárták az előző évet a hazai nagyvárosi, valamint a regionális víziközmű-szolgáltatók. A Miskolci Mivíz Kft.-nek tetemes a vesztesége.

A hat hazai nagyvárosi vízszolgáltató társaságból négy szerény adózott eredménnyel zárta 2019-et. A Miskolci Mivíz Kft. viszont veszteséges lett, ráadásul a majdnem 259 milliós mínusza elég tetemes a 4,5 milliárdos forgalmához képest, ahogyan a 14,5 milliárd forintos hosszú lejáratú kötelezettsége is. Igaz, ez utóbbiról azt írja a Mivíz éves jelentése, hogy ennyivel a cég Miskolcnak tartozik, de itt „visszafizetési kötelezettség nem merül fel”. A Debreceni Vízmű Zrt. cikkünk elkészültéig nem adta le a 2019-es éves jelentését.

A legnagyobb vízszolgáltatónak, a Fővárosi Vízműveknek az árbevétele 36,3 milliárd forintról 37 milliárdra erősödött.

A társaság több ivóvizet adott el tavaly, mint egy évvel korábban, de ezen belül csökkent a lakossági és nőtt a nem lakossági forgalma. Többet adott el a cég ipari vízből is.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A másik öt nagyvárosi vízmű közül egyik árbevétele sem érte el a tízmilliárd forintot. Kiemelendő a pécsi Tettye Forrásház Kft., amely a 2018-as 5,5 milliárdját arányaiban sokkal nagyobbra, 6,5 milliárdra növelte, elsősorban az „egyéb árbevétel – rekonstrukciós munkák” soron ért el az előző évinél számottevően nagyobb bevételt. Különbség a fővárosi és a másik hat nagyvárosi cég tevékenysége között, hogy az utóbbiak (a Tettye Forrásház, a Mivíz, a győri Pannon-Víz. Zrt., a Debreceni Vízmű Zrt. és a Szegedi Vízmű Zrt.) nyújtják egyúttal a helyi csatornaszolgáltatást is.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. – amely a legnagyobb árbevételű hazai víziközmű-cég – forgalma 2019-ben kissé megcsappant, 37,7 milliárdot tett ki, az adózott eredménye pedig 4,2 milliárd forintra esett.

Az ország ivóvízellátásáról a fentieken túl további 41 városi, megyei és regionális társaság gondoskodik. A 2011-es víziközmű-törvényben előírt reform előtt még mintegy 400 társaságnak volt engedélye a szolgáltatásra.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

FCSM víziközmű beszámoló Fővárosi Vítművek
Kapcsolódó cikkek