Cégvilág

A Continental Makóra helyezi át váci gyárából a Hűtő- Fűtő Rendszerek üzletágat

A Hűtő-Fűtő Rendszerek üzletág versenyképességi kihívásaira válaszol az áthelyezéssel a vállalat, a váci gyár folytatja tevékenységét további meglévő termékkörével.

A Continental technológiai vállalat MFS (Mobile Fluid Systems) üzleti egységének döntése értelmében 2020. július és 2021. július közötti időszakban a Hűtő-Fűtő Rendszerek üzletág termékeinek gyártását kivezeti a váci gyár tevékenységi köréből, ezáltal előkészítve egy új termékportfóliót, mely elősegíti a telephely fenntartható működését és megalapozza a jövőbeli növekedési lehetőségeit.

Az áthelyezésben érintett termékkör nagy része a makói gyárhoz kerül.

A vállalat pénteken tájékoztatja a munkatársakat és a munkavállalók érdekképviseleteit a döntésről az áthelyezés részleteivel kapcsolatban.

A Continental versenyképességének erősítése és működésének védelme érdekében arra fókuszálunk, hogy növeljük a hatékonyságunkat. Az autóipari piacokon 2018-ban megindult egy visszaesés, így a Continental globális szinten elindított egy „Átalakulás 2019-2029” nevű programot, melynek célja, hogy a vállalat képességeit a változó piaci igényeknek megfelelően alakítsa át. A két legfontosabb tényező, mely lefedi a teljes működésünket és az összes szegmensünket az a hatékonyság és a magasabb hozzáadott érték előállítása.

A Vácott működő Hűtő-Fűtő Rendszerek üzletágunk termékei (HCS, Heating-Cooling Systems) iránti kereslet jelentősen csökkent 2018 óta, mely trend várhatóan folytatódik 2020-ban és azt követően is, mivel az autóipar egyre inkább átáll az elektromos járművek gyártására.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A vállalat makói telephelyére kerül a gyártás

A Continental kifuttatja a hűtő-fűtő rendszerek gyártását Vácott és az üzletághoz kapcsolódó termelést áthelyezi egyéb európai gyáraiba, a legtöbb elkerülő terméket ezentúl a magyarországi Makón fogjuk gyártani. A döntés értelmében a hűtő- fűtő rendszerek kifuttatása várhatóan 2021. júliusáig fog megtörténni, de a pontos ütemezés még változhat a vásárlói lehívások bizonytalansága miatt. A Motor és Meghajtás üzletág tevékenységei (EDT, Engine and Drive Train) továbbra is folytatódnak a váci gyárban, mely telephely tovább működik.

A váci gyárban az érintett üzletág áttelepítésére nem a koronavírus miatt kerül sor.

A közlemény szerint: a döntés mögött a piac alakulása áll, valamint az, hogy a termelés mértékének növelésére irányuló korlátozott piaci lehetőségek miatt a lokáció kapacitását nem tudtuk megfelelően kihasználni. Mivel az autóipar egyre inkább átáll az elektromos autók gyártására, a hűtő- fűtő rendszerek iránti kereslet folyamatosan csökken. Sajnos mindez azzal is jár, hogy Vácott körülbelül 120 munkavállaló szerződését legkésőbb 2021. júliusáig megszüntetjük.

Ez a döntés nem volt egyszerű és értelemszerűen a fogadtatása sem volt pozitív.

A közlemény szerint a cél az, hogy a Mobile Fluid Systems üzletágon belül meglévő kapacitásokat még hatékonyabban szervezhessék meg az európai régióban.

A következő hónapokban a vállalat mindenkivel egyeztet a lehetőségekről.

A Continental aktívan támogatja majd azokat, akik szeretnék áthelyeztetni magukat másik gyártási helyszínre.

Egészségesebb termékportfólió a Continental váci gyárában

Az átszervezés következtében a váci gyár egy egészségesebb és fenntarthatóbb irányban tud továbbhaladni, mint önálló egység. A gyár vezetősége elkötelezett ezen cél elérése érdekében, ezért fontos a még versenyképesebb termékportfolió összeállítása. 2020. május 1-je óta Purgel Csaba gyárigazgató felelős a váci telephelyért a Continental szervezetén belül. Az új vezető a Continental veszprémi autóipari gyártási egységétől érkezett.

Az iparági szereplők számára ma minden eddiginél fontosabb, hogy biztosítsák a fenntartható működéshez szükséges versenyképes feltételeket, valamint egészséges termékportfolióval rendelkezzenek. A termékportfoliónk átalakításával és a fejlett gyártási módszerek magasabb szintű alkalmazásával a munkatársakkal együtt képesek vagyunk megteremteni a jövőbeni növekedés lehetőségeit, így hatékonyan tudjuk támogatni a Continental globális célkitűzéseit

– tette hozzá Purgel Csaba gyárigazgató.

Az elmúlt 10 évben közel 170 milliárd forint Magyarországon

A Continental vállalat 30 éve van jelen Magyarországon, 10 helyszínen, ideértve a hazai 7 gyárát és 3 irodáját, ahol összesen több mint 8000 munkavállalót foglalkoztat, és a magyar állam egyik stratégiai partnere. A Continental az elmúlt 10 évben több mint 500 millió euró, azaz közel 170 milliárd forint értékben végzett befektetést Magyarországon.

vác makó Continental
Kapcsolódó cikkek