Cégvilág

Engedett a szigorból az olajkartell

Augusztustól napi kétmillió hordóval növelheti termelését az OPEC+. A lazítást a kartell legnagyobb szereplői egyaránt támogatják, és arányos, indokolt lépésnek tekintik. A piac is elégedetten nyugtázta a döntést.

Az olajexportáló nagyhatalmak és szövetségeseik, vagyis az OPEC+ által tegnap szervezett miniszteri tanácskozáson a két legnagyobb szereplő, Oroszország és Szaúd-Arábia egyetértett a július végéig érvényben lévő napi 9,7 millió hordós kvótacsökkentés mérséklésében. Így a következő hónaptól várhatóan naponta csak 7,7 millió hordóval fogja majd vissza kitermelését az olajkartell – erről Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter beszélt tegnap délután, az ülés megnyitásakor. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a tervezett lazítás indokolt, és összhangban van a piac várakozásaival is – írja a Reuters. Hasonló véleményt fogalmazott meg a szaúdi olajminiszter is. Szalmán bin Abdel-Aziz herceg sajtóértesülések szerint arról szólt, hogy már láthatók az olajpiac stabilizálódásának jelei, így az augusztustól érvénybe lépő mérsékeltebb kvótát a piac „alig fogja érzékelni”.

A kvótaenyhítés azonban semmiképp sem jelenti a kötelezettségek megszűnését

– figyelmeztette Novak a kartell tagjait, emlékeztetve arra, hogy korábban számos ország nem tartotta be vagy túl rugalmasan kezelte a kitermelési kvótákat, veszélyeztetve az összehangolt piaci beavatkozás sikerét. A kvótaegyezségről szóló hírek megjelenését követően a WTI és a Brent kőolajfajta jegyzése is enyhe, 0,6-0,8 százalékos plusszal reagált, jelezve, hogy alapvetően pozitívan nyugtázza a piac a papírforma szerinti döntést.

Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP

Az OPEC a frissen kiadott havi előrejelzésében kiemeli, hogy jövőre a kereslet akár rekordmértékben növekedhet. A szervezet úgy látja, hogy bár idén a vártnál nagyobb, napi 8,95 millió hordós lehet az olaj iránti kereslet csökkenése, jövőre viszont globálisan átlagosan napi 7 millió hordóval bővülhet az energiahordozó iránti igény az idei-hez képest. Az olajkartell szakértői megjegyzik, hogy a kereslet jövőre jelzett nagyarányú visszapattanása ellenére is kisebb lesz a felhasználás a 2019-eshez viszonyítva.

A prognózis azzal számol, hogy a nem OPEC-tagok közül az Egyesült Államok olajtermelése jövőre várhatóan csak alig napi negyedmillió hordóval bővül,

azaz a töredékét tudja csak pótolni az idei évre várt napi 1,4 millió hordós kiesésnek.

Emellett Kanada olajtermelésének csökkenésével is számolnak, és úgy becsülik, hogy a kartellen és a vele együttműködő országokon kívüli termelők körében összességében alig egymillió hordóval nőhet a napi felhozatal az idei, napi 3,2 millió hordós visszaesés után. Érdekesség, hogy az OPEC előrejelzése 2020-ban nem feltételezi sem a gazdasági helyzet koronavírus-járvány miatti romlását, sem a kereskedelmi feszültségek további éleződését.

Mélyponton Venezuela kitermelése

Venezuela olajtermelése 77 éves mélypontra zuhant – értesült a Reuters. A hírügynökség forrásai szerint júniusban valamivel kevesebb, mint 400 ezer hordó kőolajat termeltek ki naponta, ami még a májusi 573 ezer hordónál is lényegesen kevesebb. Sőt, a múlt havi érték 52 százalékkal kisebb a dél-amerikai állam idei első negyedévben elért, napi átlagban 821 ezer hordós teljesítményénél. A havi kitermelés legutóbb 1943 februárjában volt ennyire alacsony. A súlyos gazdasági válságát élő ország olajiparán hónapról hónapra nagyobb a nyomás, mivel a Nicolás Maduro elnök megbuktatását célzó amerikai szankciók részeként feketelistára kerülhetnek az ország állami olajvállalatával, a Petróleos de Venezuelával (PDVSA) még együttműködő hajózási társaságok. | VG

 

OPEC Kanada USA olaj kartell
Kapcsolódó cikkek