Cégvilág

Jövő júliusig nem kell bejárniuk a Google dolgozóinak

A Szilícium-völgy vállalatai az elsők között vezették be a home office-t, ám sokan, például a Microsoft már ősszel viszontlátná őket az irodákban.

Legalább jövő júliusig otthon tartja dolgozóit a Google – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A kétszázezer embert érintő intézkedésről Sundar Pichai, a társaság anyavállalata, az Alphabet vezérigazgatója döntött a Wall Street Journal tájékoztatása szerint azután, hogy egyeztetett a többi cégvezetővel.

Sundar Pichai döntését az nehezítette meg, hogy

az Egyesült Államokban területenként eltérő az iskolák újranyitásának dátuma,

ugyanakkor a munkavállalók dolgát megkönnyíti a lépés, hiszen a következő évben bárhová költözhetnek, új bérleti szerződést írhatnak alá.

A vezérigazgató a dolgozóknak küldött üzenetében is jelezte, hogy abban a reményben hozta meg döntését, hogy azzal segíti a munkavégzés és az egészségügyi óvintézkedések betartása közti egyensúly kialakítását.

A lépéssel a Google egyértelműen tette le a voksát abban a nagyvállalatok körében kialakult polémiában, amely az otthoni és az irodai munkavégzés közti hatékonyságkülönbségről szól.

Fotó: usage worldwide/AFP

Sok cég minél hamarabb szeretné visszahívni az irodáiba az alkalmazottakat, ennek a határideje egészen eddig a Google-nél is január volt.

A Szilícium-völgy vállalatai az elsők között küldték home office-ba márciusban a dolgozókat,

ám sokan, például a Microsoft már ősszel viszontlátná őket az irodákban.

Iparági felmérések szerint a koronavírus-járvány nem rengette meg alapjai­ban az IT-szektort, a fluktuáció és a fizetési színvonal sem változott drasztikusan, ráadásul az informatikusok nagy része továbbra is stabilnak tartja pozícióját – erről a magyarországi Stylers Group számolt be, hozzátéve, hogy a munkavégzés helyszínét és kereteit tekintve már nem lesz ugyanolyan, mint a pandémia előtt.

Halász Judit HR-szakértő felidézte, hogy a Twitter már május elején bejelentette, hogy felkínálja az örökös home office lehetőségét az erre igényt tartó kollégáknak.

A szakértő egyértelműen úgy látja, hogy a jövőben az irodai és az otthoni munkavégzés egyfajta hibridje lesz megszokott az informatikai szektorban.

munkavállaló home office Szilícium-völgy Google dolgozó
Kapcsolódó cikkek