Cégvilág

Konkurenseket kaphat a Mol

Élesedik a verseny a lengyel olajipari óriásfúzió részeként dobra vert benzinkutakért és finomítói részesedésekért. Ami biztos, a PKN Orlen németországi terjeszkedési tervei nem növelik a Mol nyerési esélyeit.

Először olyan piacokon keresi az eszközcsere lehetőségét a PKN Orlen, ahol a lengyel olajtársaság már rendelkezik pozíciókkal, így főként Németországban és más szomszédos országokban érdekelt vállalatokkal tárgyalna – mondta a lengyel Dziennik Gazeta Prawna (DGP) című lapnak Robert Sleszynski, a PKN Orlen akvizíciókért és beruházásokért felelős igazgatója. A lengyel olajipari cég a szektortárs Lotos felvásárlása miatt kénytelen kiárusítani termelőeszközeinek egy részét.

Az ugyanis a múlt héten csak azzal a feltétellel hagyta jóvá a két lengyel olajtársaság egyesülését, hogy a PKN 389 lengyelországi töltőállomását és a Lotos finomítói kapacitásának 30 százalékát értékesíti, vagy külföldi eszközökre cseréli.

A kiegyensúlyozott piaci verseny megőrzése érdekében kiárusítandó érdekeltségek a Mol portfólió­jába is jól illeszkednének, a lengyel kiskereskedelmi szegmens iránti érdeklődést Ratatics Péter fogyasztói szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettes korábban már jelezte.

Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto/AFP

Lengyel sajtóhírek szerint a Lotos finomítóiban is lát fantáziát a magyar vállalat. A Mol a PKN-hez hasonlóan eddig nem erősítette meg a tárgyalások tényét, Sleszynski a DGP-nek viszont már úgy nyilatkozott, hogy zajlanak a megbeszélések a potenciális érdeklődőkkel.

A fejlemények alapján úgy tűnik, a vártnál nagyobb lehet a verseny a jelentős értéket képviselő lengyel érdekeltségért, a PKN német piaci ambíciói miatt a Mol mellett a BP, a Shell, a Total és az OMV is licitálhat a csaknem négyszáz egységből álló lengyelországi kúthálózatra.

A finomítói részesedés megszerzéséért folyó küzdelemben oroszországi kapcsolatai miatt akár még hátrányba is kerülhet a Mol. A DGP szerint ugyanis az Oroszországgal szemben hagyományosan bizalmatlan lengyel közvéleményben visszatetszést kelthetne, ha a stratégiai eszköz magyar társasághoz kerülne.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

benzinkút Lotos Lengyelország finomító PKN Orlen Mol
Kapcsolódó cikkek