Cégvilág

Kettétört a Mauritiusnál zátonyra futott teherhajó

A hajon eredetileg 4000 tonna nyersolaj volt.

A legfrissebb képek szerint akár ketté is törhetett a július végén Mauritius partjainál megfeneklett japán olajtanker – számolt be a Dailymail.com. Mindez csak pár nappal azután történt, hogy a hajóról sikerült kiszivattyúzni az olaj jelentős részét, sőt, elvileg tegnapra már a teljes tartalmát sikerült a megfeneklett tankerről elszállítani. A hajon eredetileg 4000 tonna nyersolaj volt, amelynek egy része, becslések szerint mintegy ezer tonna beleömlött az óceánba.

https://www.youtube.com/watch?v=ICznJazR_D0

A mauritiusi hatóságok több száz önkéntessel kiegészülve egy hét alatt ezer tonnányi olajat szívtak ki a tartályokból, 460 tonnányit pedig a vízből gyűjtöttek össze. Elvileg így a hajóba már csak viszonylag kevés nyersolaj maradhatott. Az angol bulvárlap szerint a ma napvilágra került képek szerint a tanker már teljesen kettétört.

Fotó: AFP

Az ország miniszterelnöke nemzeti katasztrófának nyilvánította az esetet. Mauritius egyébként kárpótlást követel a japán hajó tulajdonosától. A mauritiusi kormányt azért kritizálták a környezetvédő szervezetek, mert szerintük túl keveset tett a hét folyamán, miután a hajó a zátonyra zuhant. Az SBSNews szerint a hajó tulajdonosának – a japán Nagashiki hajózási társaságnak – három hétbe telt, mire megérkezett a helyszínre részt venni a mentésben.

https://www.youtube.com/watch?v=domT5sm3bzQ

Az ország miniszterelnöke nemzeti katasztrófának nyilvánította az esetet. Mauritius egyébként kárpótlást követel a japán tankerhajó tulajdonosától. A mauritiusi kormányt azért kritizálták a környezetvédő szervezetek, mert szerintük túl keveset tett a hét folyamán, miután a hajó a zátonyra futott. Az SBSNews szerint a hajó tulajdonosának – a japán Nagashiki hajózási társaságnak – három hétbe telt, mire megérkezett a helyszínre részt venni a mentésben.

tanker olaj Mauritius
Kapcsolódó cikkek