Cégvilág

Nem vezet munkaerőhiányhoz az ukránok piros lámpája

Az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése után sem álltak le az építkezések, de a szerb és ukrán vendégmunkások közül sokan hazautaztak.

Összességében nem meghatározó az ukrán vendégmunkások száma és aránya a magyar építőiparban, a mintegy 330 ezer embernek munkát ágazatban 15-16 ezer harmadik országbeli, elsősorban szerb, kisebb részben ukrán dolgozik, illetve dolgozott a koronavírus-járvány megjelenése előtt – mondta a Világgazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Mint ismert, Ukrajna a hét végén, akárcsak az EU-tagállamainak jelentős részét, piros zónába sorolta Magyarországot. A kockázatosnak minősített országok között van

az építőiparában mintegy egymillió ukrán vendégmunkást foglalkoztató Lengyelország, az Egyesült Királyság, valamint Németország és Csehország is.

A magyar építőipari cégek jellemzően román dolgozókat foglalkoztatnak, de mivel ők uniós állampolgárok, róluk nincs külön adat, hiszen se munkavállalási, se tartózkodási engedélyt nem kell kérniük.

Az egészségügyi márciusi kihirdetése után sem álltak le az építkezések, de

a szerb és ukrán vendégmunkások közül sokan hazautaztak, nem kevesen azóta sem jöttek vissza.

A nagyjából megfeleződött magyarországi összlétszámuk miatt azonban az építőiparban nem alakult ki munkaerőhiány, mivel egyre kevesebb a munka, hónapról hónapra csökken az ágazat rendelésállománya.

További részletek a Világgazdaság keddi számában.

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) építőipar vendégmunkás munkavállalási engedély munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek