Cégvilág

A Balatonnál fogyott a legtöbb gyógyszer

A júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki – tudta meg a Világgazdaság. Veszprém és Somogy megyében 8-8 százalékkal több vényt váltottak ki.

Júliusban is csaknem kétmilliárd forintot emelkedett a támogatott, vényköteles gyógyszerek hazai forgalma a júniusi négymilliárd forintos bővülés után – derül ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdasághoz eljuttatott elemzéséből.

A legfrissebb adatok szerint a júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki.

A havi forgalom az előző hónaphoz képest 4 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 2,9 százalékkal, a 2019-es átlaghoz képest pedig 3,6 százalékkal bővült. 2020 első hét hónapját összesítve 6,3 százalékos növekedés látható.

Gyakorlatilag minden gyógyszercsoportban emelkedett júliusban a forgalom, így a májusi mélypont után a nyár közepén már átlagon felüli mennyiségű gyógyszer fogyott a hazai patikákban

– mondta lapunknak Virág Zsolt, a Hiflylabs igazgatósági elnöke. Hozzátette, hogy a vényköteles gyógyszerek forgalma a múlt évi átlagot, az előző év azonos időszakát és még a júniusi értékeket is meghaladja. A szakértő szerint az emelkedésben több tényező is közrejátszik. Egyrészt júliusban már szabadabban mozgott a lakosság, ez pedig a fertőző betegségek általános okozója is lehet. Másrészt most fordultak orvoshoz azok, akik tavasszal, kisebb, nem sürgős panaszaikkal nem keresték fel a rendelőt. „Érdekesség, hogy a gyógyszerforgalom annak ellenére növekszik, hogy a háziorvosokhoz még mindig nehezebb bejutni, mint normál időszakban, így az enyhébb betegségeket sokan vényköteles gyógyszerek nélkül vészelik át” – mutatott rá a Hiflylabs igazgatósági elnöke.

Fotó: Kovács Tibor / Somogyi Hírlap

A regionális adatokból az látszik, hogy az agglomerációs hatás továbbra is tart, azaz a fővárosi forgalom egy része Budapest környékére helyeződött át, de ennek hatása hónapról hónapra egyre gyengébb.

A gyógyszerforgalom júliusban Pest megye kivételével mindenhol növekedni tudott az előző hónaphoz képest,

azaz a központi régió súlya visszaszorulóban van az országos adatokhoz képest. Az előző évhez viszonyítva Budapest továbbra is kilóg a megyék sorából, éves alapon ugyanis a fővárosban 2,8 százalékos gyógyszerforgalmi csökkenés mutatkozik a Pest megyei 1,4 százalékos növekedéssel szemben. Összességében tehát Budapesten még mindig kevesebben vásárolnak, de ennek már csak a kis része csapódik le a főváros környéki területeken, részben a szezonalitás következtében. Somogy és Veszprém megyében mind az előző hónaphoz képest, mind 2019 júliusához képest 8 százalék körüli, kiemelkedő forgalomnövekedés tapasztalható.

Ez egyértelműen annak következménye, hogy rendkívül sokan töltötték a nyári szabadságukat a Balaton környékén.

Júliusban 6 százalékkal csökkent az antibiotikumok és a vírus elleni szerek forgalma, az elemzés szerint azonban a következő időszakban az iskolakezdés tovább növelheti a fertőző betegségek terjedését. Virág Zsolt szerint a koronavírus-járvány második hulláma vélhetően nem fogja változatlanul hagyni a mostani trendet. Ha a pandémia sokáig és intenzíven jelen lesz, akkor a korábbiakhoz hasonlóan erősen felfuthat a gyógyszerforgalom.

gyógyszerfogalom Hiflylabs Zrt. vényköteles gyógyszer patika
Kapcsolódó cikkek