Cégvilág

Fontos lépést tett a MOL az az újrahasznosított műanyagok területén

A cég stratégiai partnerségre lépett a Meraxis kereskedelmi cégcsoporttal, aki újrahasznosított műanyaggal látja majd el a MOL-csoportot.

A MOL-csoport stratégiai partnerségre lépett a svájci, Meraxis kereskedelmi cégcsoporttal. Ennek keretében a két cég magas minőségű, újrahasznosított alapú poliolefin műanyagkeverék (kompaundok) fejlesztésébe és gyártásába kezd, majd ezek globális terjesztését is vállalja. A MOL-csoport elkötelezett a fenntartható vegyipar mellett és hosszútávú célja, hogy újrahasznosításban Kelet-Közép-Európa vezető vállalata legyen – derül ki a vállalat közleményéből.

A Meraxis kiváló minőségű, lakossági hulladékból származó újrahasznosított műanyaggal látja majd el a MOL-csoportot, amelyeket a MOL primer poliolefin termékeivel kevernek majd össze.

A MOL és a Meraxis közös kompaundáló (kompaund – adott célra összeállított műanyagkeverék) ismereteinek felhasználásával a partnerek új termékportfóliót fejlesztenek ki, amelyet – a tervek szerint – elsőként a MOL-csoport tagvállalatánál, a németországi Aurora Kunststoffe GmbH-nál fognak gyártani.

Ezeket az anyagokat az autó-, építő- és a csomagolóiparban használják majd.

A disztribúció a jövőben mindkét partner felelőssége lesz. A partnerség egyedi értékajánlatot teremt a vevők számára azáltal, hogy kompetenciát kínál a teljes értékláncban, a beszerzéstől, a kompaundáláson át, az értékesítésig és a műszaki tanácsadásig.

A két vállalat ügyvezető igazgatói közös szándéknyilatkozatot írtak alá az együttműködésről.

„A MOL-csoport kulcsfontosságú stratégiai partner számunkra. Európa egyik vezető polimergyártójaként a MOL évek óta elkötelezett a zárt láncú körforgásos gazdaság iránt” – mondta dr. Stefan Girschik, a Meraxis Csoport vezérigazgatója. „Célunk, hogy a két vállalat közös szaktudását felhasználva kielégítsük az autó-, az építő- és a csomagolóiparban a magas minőségű újrahasznosított műanyagok iránti növekvő keresletet. A minőségi újrahasznosított anyagok gyártásában még számos kihasználatlan lehetőség van. Az ehhez hasonló stratégiai együttműködések azonban lehetővé teszik számunkra, hogy kulcsfontosságú lépést tegyünk az újrahasznosítás optimalizálása felé.”

Fotó: Thege Plastic

„A kompaundálás fontos lépés a MOL számára, hogy Kelet-Közép-Európa vezető vegyipari szereplője legyen. Mivel a szabályozások és a vásárlói preferenciák is folyamatosan változnak, a MOL-csoport felismerte az újrahasznosított anyagok használatának fontosságát, iparágtól függetlenül. A partnerség lehetővé teszi számunkra, hogy olyan újrahasznosított alapú műanyag kompaundokat fejlesszünk ki gyorsan, amelyek megfelelnek a vevők elvárásainak, valamint kiegészítik a primer alapú kompaund fejlesztéseinket is. Ez a partnerség hozzáférést biztosít számunkra a legjobb minőségű nyersanyagforrásokhoz, emellett folyamatosan bővítjük nemzetközi értékesítési hálózatainkat megfelelő minőségű és mennyiségű újrahasznosított anyag biztosításával. Továbbá, a Meraxis egész értékláncra kiterjedő szakértelmével a MOL gyorsabban lesz képes elérni fenntarthatósági céljait” – hangsúlyozta Szabó Gabriel, a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

Európa egyik vezető polimergyártójaként, a MOL évek óta bővíti petrolkémiai portfólióját.

A MOL célja, hogy Közép-Kelet-Európa vezető újrahasznosító és kompaundáló vállalata legyen. A MOL-csoport 2019 novemberében lépett be a kompaundálás területére a német, Aurora Kunststoffe felvásárlásával.

Emellett pedig további lépéseket tesz „Enter Tomorrow” elnevezésű, 2030-as stratégiájának megvalósítására, amelynek egyik legfőbb eleme a Downstreamben a magasabb hozzáadott értékű petrolkémiai termékek növelése.

A Meraxis több mint egy éve jött létre két globális, svájci székhelyű cég, az MB Barter & Trading, valamint a Rehau GmbH összeolvadásával. Utóbbi többek között felelős a Rehau Csoport globális termeléséért és nyersanyagbeszerzéséért is.

A cég megalakulása óta folyamatosan bővíti mind primer, mind pedig újrahasznosított anyagon alapuló portfólióját. Ennek elősegítésére a disztribútorcég számos partnerrel és beszállítóval dolgozik együtt globálisan, a megfelelő minőségű és mennyiségű műanyag-regranulátum és re-kompaund egyidejű biztosítása érdekében.

műanyag Meraxis Mol-csoport
Kapcsolódó cikkek