Cégvilág

Drágult augusztusban a gáz

A hazai erőművek és a földalatti tárolók falták a gázt augusztusban, az ipar kevesebbet kért belőle, mint egy évvel korábban.

Több földgázt használtak a magyarországi gázüzemű erőművek augusztusban, mint egy évvel korábban, az ipar viszont kevesebbet. A kétfajta igényváltozás nagyjából kiegyensúlyozta egymást, így a felhasználás átlagos volt – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglalójából.

Ausztria felől már a kapacitások 100 százalékos kihasználása mellett érkezett a szénhidrogén, Szlovákia irányából 83 százalékos mellett, ez utóbbi némi csökkenés a júliusi adathoz képest. Bár Ukrajna felől a másnapi lekötések valamelyest emelkedtek, a gázforgalom közel akkora volt, mint júliusban. Itt a hivatal nem közölt százalékos adatot, de jelezte, hogy még mindig kétszer annyi gáz érkezik az országba Ukrajna, mint Ausztria felől.

Az lényegében nem módosult, maradt 17,4 terawattóra (TWh).

Az viszont kissé nőtt, 8,9 terawattórárát (TWh) tett ki. Ezen belül az ukrajnai kivitel a júliusi csökkenés után újra emelkedett, a szerbiai megugrott, a romániai és a horvátországi jelentősen esett. Az augusztusi belföldi nettó gáztermelés 1,26 TWh, az érték sem jelent számottevő változást az előző havival és a tavaly augusztusival összevetve. Mivel azonban az összes gázfelhasználás kissé elmaradt a júliusitól, a nettó földgázimport zsugorodott.

Nem felhasználásként, de belföldi igényként jelenik meg a földalatti tárolók töltése is. Ez augusztusban intenzíven folyt,

a hónap végére már 93 százalékig megteltek a létesítmények.

Augusztusban a rendszerhasználók jórészt többletesek voltak, ez azt jelenti, hogy az előzőleg jelzettnél általában több földgázt vételeztek a hálózatról. Az elszámolt többletek havi összege 60 százalékkal haladta meg a hiányokét. Az emiatti napi egyensúlytalanságok havi összege 3,5-ször volt nagyobb, mint júliusban. A napok 83 százalékában voltak többen többletben, mint hiányban.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A magyar gáztőzsdén, a CEEGEX-en – az európai trendet követve – nőttek a spotpiaci gázárak: egy hónap alatt 3,9 euróval lettek magasabbak megawattóránként. A hivatal által közzétett grafikonból kiderül, hogy az elmúlt egy évben – néhány naptól eltekintve – a CEEGEX-en masszívan magasabbak voltak a spotárak, mint a földrészen mértékadó ausztriai (CEGH), hollandiai (TTF) és a németországi (NCG) tőzsdéken. Ugyanakkor az árkülönbözetek csökkentek. A magyar átlagosan 1,11 euróval volt magasabb a hollandiainál megawattóránkként, és 1,05 euróval az ausztriainál.

Kilőtt augusztusban a következő havi termék európai ára is, Hollandiában például 4 euróval, az osztrák és a német piacon visszafogottabban. A magyarországi Hudexen nem volt következő havi kötés. Drágult az éves termék is.

A gázpiaci mozgások háttereként az összefoglaló kiemeli, hogy az orosz csővezetéki import a júliusi karbantartások után a korábbinál alacsonyabb szinten stabilizálódott, az orosz fél a szállítási kötelezettségeit a csővezetéki import mellett továbbra is részben az európai tárolókban elhelyezett készleteiből teljesíti. A norvég import a tervezett és nem tervezett kiesések miatt nagyot csökkent augusztusban, míg az afrikai csővezetéki import – ahogy kezd az olajindexált ár egyre kedvezőbbé válni – kezd erőre kapni. Az Európába érkező LNG csökkent augusztusban, az elmúlt 2 évben ez volt a legalacsonyabb havi behozatal.

ceegex tárolád gáz import Hudex
Kapcsolódó cikkek