Cégvilág

Tesztüzemben a leningrádi 6. atomblokk

A most következő próbaüzem során fokozatosan terhelik fel a blokkot, amíg el nem éri a 100 százalékos teljesítményszintet.

Rákapcsolták a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés második egységét is (a létesítmény 6. blokkját) 240 megawattos teljesítménnyel az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

VVER-1200-as, azaz nyomottvizes technológiájú és 1200 megawatt teljesítményű reaktorról van szó, amelynek azért fontos figyelemmel kísérni az építését és üembehelyezését, mert

a leningrád-megyei atomerőmű 5. és 6. blokk mintájára épül majd meg paksi 5. és 6. blokk is.

Közös a két beruházásban is is, hogy az – Oroszországban az erőmű II. kiépítésének, Magyarországon Paks II. projektnek nevezett – munka célja a korábbi blokkok új, megnövelt biztonsági tulajdonságokkal rendelkező, úgynevezett 3+-os egységekkel való felváltása.

Fotó: DANICHEV ALEXEY / SPUTNIK/AFP

Az új egység beüzemelése két szakaszból áll a kivitelező Roszatom közleménye szerint:

  • Az első végén beindították az önfenntartó láncreakciót és a reaktor elérte az első kritikusságot, azaz a névleges teljesítmény egy százalékánál kisebb, minimális ellenőrzött teljesítményszintet. (Erről a VGO már beszámolt.) Ettől kezdve „él” a blokk.
  • A második szakasz, ha lehet, még fontosabb, mert az új egységet ennek a végén kapcsolták rá a villamosenergia-átviteli hálózatra, így a blokk már villamos energiát termel a hálózatra.
  • Az eseményt Alekszandr Loksin, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának operatív irányításért felelős első helyettese úgy értékelte, hogy

    ezzel Oroszország tovább erősítette élenjáró szerepét az atomenergetikában.

    „Az új energiatermelő egységet az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra történt csatlakoztatása után 240 megawattos teljesítményszinten tesztelték.

    A most következő próbaüzem során fokozatosan terhelik fel a blokkot, amíg el nem éri a 100 százalékos teljesítményszintet.

    A berendezéseket minden teljesítményfokozaton nagy számú komplex vizsgálatnak vetik alá, és működés közben tesztelik. Egyebek közt szimulálják a főberendezések különböző teljesítményszinteken történő leállását” – ez utóbbiakat már Andrej Petrov, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója ismertette.

    A közlemény emlékeztet, hogy a Leningrádi Atomerőmű új blokkjának hálózatra kapcsolását számos ellenőrzés előzte meg. Így vizsgálták azok üzemkészségét, miközben a reaktor teljesítményét az 1 százalékos minimálisan ellenőrzött teljesítményszintről fokozatosan a névleges teljesítmény 35 százalékára emelték.

    Ezen a teljesítményszinten csatlakozott a a turbina-generátor gépegység elindításával a blokk az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra. A próbaüzem után azonban leállítják a blokkot a berendezések revíziójának idejére. Kereskedelmi üzeme az illetékes állami bizottság ellenőrzése után indulhat majd meg, a tervek szerint 2021-ben.

    Leningrád Leningrádi atomerőmű MVM Paks II. Paks Paks 2 MVM Paksi Atomerőmű
    Kapcsolódó cikkek