Cégvilág

Újabb többletforrásokat csoportosítottak át az egészségügynek

Nem csak az egynapos sebészetek, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumoknak is több pénz jut.

Több mint 3 milliárd 395 millió forint plusz forrás jut az egynapos sebészeti ellátás fejlesztésére uniós forrásból, a program keretében összesen 11 milliárd 445 millió forintból szeretnék növelni a 24 órán belül távozó betegek arányát a hazai fekvőbeteg-ellátásban. A program kedvezményezettje az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) – derül a Magyar Közlönyből. A fejlesztés keretében legalább négyszakmás − egynapos szervezeti egységek kialakítása, a szükséges infrastrukturális és humánerőforrás megteremtése, valamint a nem orvosi okok miatt jelenleg egynapos ellátásban nem részesülő betegek minél nagyobb arányának bevonása a cél.

A kormány döntött arról is, hogy a Debreceni Egyetem egy Ginop-támogatás keretében 4 milliárd forint támogatást kap. A beruházás keretében az felsőoktatási intézmény egy kutató pilot laboratóriumot hozhat létre.

Valamint döntés született arról is, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezéshez a központi költségvetésből átcsoportosítanak valamivel több mint 3 milliárd forintot, ezen felül pedig 14 milliárd 196 millió forintot biztosítanak az influenza- és koronavírus azonosításához a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumokban, és az influenza elleni védőoltáshoz.

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Idén az influenza elleni védőoltás mindenki számára elérhető lesz. A korábbi években az influenza elleni vakcinát többek között

  • a hatvan év felettiek,
  • a krónikus betegségben szenvedők,
  • a várandósok,
  • és az egészségügyi dolgozók kaphatták meg ingyenesen.
  • A rendelőkben 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre – közölte lapunkkal korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az oltóanyagot az idei évben is a Fluart Kft. biztosítja, az oltások várhatóan október közepétől kezdődhetnek a háziorvosi rendelőkben.

    ÁEEK koronavírus influenza egynapos sebészet egészségügy
    Kapcsolódó cikkek