Cégvilág

Visszaesett az építési célú közbeszerzések száma

Mennyiségben kevésbé, értékben erőteljesen csökkentek az építési célú közbeszerzési eljárások az idén. A lejtmenetnek csak részben oka a pandémia, a visszaesés már a múlt év végén felsejlett.

A legcsendesebb hónap a közbeszerzési piacon idén is a február volt. Már az első két hónapban látszott a 2020-as megtorpanás, amit a márciusra ideért koronavírus-járvány nyomán bevezetett számos korlátozás és az azokat kísérő gazdasági visszaesés tovább fokozott. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) friss konjunktúrafelmérésében nem pusztán a pandémia számlájára írja a zuhanást, amikor a rendelésállomány drasztikus csökkenésének okait összegzi. Az uniós és a hazai önkormányzati választások egymást erősítő, az építési-beruházási megrendelésekre gyakorolt negatív hatásának következményeként a múlt év végén 10 százalékkal, július végén pedig a Covid–19 hatásával együtt már több mint 20 százalékkal volt kisebb az építőipari szerződésállomány. A 2020. január–augusztusi közbeszerzések száma a bázisidőszak 57 százalékára esett, értékük pedig csak a 76 százalékát éri el.

Tavaly augusztus végéig 3248 közbeszerzés indult 1191 milliárd forint értékben, idén viszont 1879 eljárás keretében mindössze 906 milliárd forint értékű beruházás kezdődött – tájékoztatta a Világgazdaságot a Közbeszerzési Hatóság.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hatósági összesítés szerint a régiós bontás – amely nem minden esetben az építési beruházás teljesítésének helyét jelzi – Budapest 20-22 százalékos részesedését tükrözi. Tavaly a beruházások értékének 50,5, az idén csaknem 57 százaléka fővárosi ajánlatkérőhöz köthető. Tavaly még az Észak-Alföld következett a sorban, az idén már Észak-Magyarország, de az igazi változás az egyes régiókon belül zajlott, a közbeszerzési beruházások értéke több területen a tavalyi felére, harmadára apadt. A helyi szintű eljárások száma a tavalyi első nyolc hónapban jelzett 2,3 ezerről 1,2 ezerre csökkent az idén, ami zömmel a települési önkormányzatok leállított vagy el sem indított, az ÉVOSZ hónapok óta erősen szorgalmazott beruházásait jelzi.

Az állami szintű központi eljárások száma a tavalyi 49-ről 54-re nőtt, de a beruházások összértéke 63,2 milliárdról 38,1 milliárd forintra csökkent.

Az elmúlt tíz évben a legkevesebb, alig 2,8 ezer építési célú közbeszerzési eljárás 2012-ben zajlott le, a legkisebb, alig több mint 683 milliárd forintos piaci tortán viszont 2011-ben osztoztak az érintettek. Az évtizedes mennyiségi csúcsot 2018-ban érte el a piac az akkor meghirdetett 5,4 ezer beruházással, amelyek összege 2061,4 milliárd forint volt. A legnagyobb összértéket viszont a 2017-es év hozta, amikor 3,8 ezer eljárásban 2309 milliárd forint értékű beruházás indult. Átlagérték terén is 2017 volt kiemelkedő, amikor az előző évinek csaknem a duplájára, 603 millió forintra ugrott az építési beruházások értékének átlaga a közbeszerzési piacon, ahol ezen a téren azóta sem született ezt elsöprő rekord. Tavaly 400 millió, az idén az első nyolc hónapban 500 millió forint az átlagérték, az idei eredményeket a szeptember–december közötti időszak még számottevően befolyásolhatja.

Közbeszerzési Hatóság
Kapcsolódó cikkek