Cégvilág

Fóton épült meg a Magyar Posta eddigi legnagyobb logisztikai üzeme

A posta tavaly nyáron indította el az MPL+ programot, amelynek célja a postai logisztikai hálózat teljes megújítása.

Az ország eddigi legnagyobb alapterületű csomaglogisztikai depóját adták át hétfőn Fóton, az üzem egyúttal a Magyar Posta első saját tulajdonú depója.

A zöldmezős beruházás kilenc hónap alatt valósult meg, mintegy 5 milliárd forintból

– mondta el a Magyar Posta Zrt. (MP) vezérigazgatója. Schamschula György kiemelte, hogy a fóti depó kulcsszereplő, mert a központi nagy elosztó hubnak fog helyet biztosítani átmenetileg, a csomagok túlnyomó részét itt fogják feldolgozni.

Felidézte: a posta tavaly nyáron indította el az MPL+ programot, amelynek célja a postai logisztikai hálózat teljes megújítása.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megemlítette azt is, hogy a felmérések szerint a mostani járványhelyzetben alig több mint egy hónap alatt 50 ezer új online vásárló jelent meg a piacon, „ehhez tavaly még nyolc hónap kellett”. Schamschula György fontosnak nevezte, hogy a fejlesztés az idei csúcsszezon előtt fejeződhetett be.

Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy a postai szolgáltatások korszerűsítését a kormány az egyik kiemelt céljának tartja. A Magyar Posta az egyike azoknak a stratégiai állami vállatoknak, amelyek alapvető közfeladatot látnak el és társadalmi szükségleteket elégítenek ki – mondta.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár kitért arra: az elmúlt években már látható az a tendencia, hogy az elektronikus jelentősége növekszik, ami dinamikus csomagvolumen-emelkedést is eredményezett. Hozzátette:

a felmérések szerint ma már Magyarországon is több mint hárommillióan vásárolnak az interneten keresztül.

Hangsúlyozta, hogy a mostani beruházás egy komplex fejlesztés része, aminek célja, hogy a postai szolgáltatások hatékonysága, színvonala a versenypiaci szolgáltatások szintjén maradjon, illetve meghaladja azt.

Juhász Edit elmondta: a posta tulajdonosi joggyakorlója az MPL+ projektet a Magyar Posta története egyik legjelentősebb értékű beruházásának tartja. A fóti depó üzembehelyezésével az ellátásbiztonság növekedni fog, a szolgáltatási színvonal emelkedik, új munkahelyeket képes indukálni ez a beruházás, az itt dolgozóknak pedig modern munkakörülményeket biztosít.

MTI/Máthé Zoltán

Tuzson Bence kormányzati államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő a logisztikai szolgáltatásokban van, aki a logisztikát uralja, az fogja uralni a kereskedelmet.

Ha a Magyar Posta erős, akkor képes lehet arra, hogy a magyar árukereskedelemben mint meghatározó elem a továbbiakban is részt vegyen. A politikus fontosnak nevezte, hogy Fóton valósulhatott meg egy ilyen mértékű beruházás, ami megbecsülést jelent az itt élők számára, és 300 embernek biztosít megélhetést.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az üzem 15 ezer négyzetméter alapterületű, 32 dokkolókapuval és 50 kisteherautós beállással

– olvasható az MP közleményében. A fóti üzem fogja ellátni Észak-Pestet, az északi-pesti agglomerációt és Észak-Budát. A depóban mintegy 300 csomagfeldolgozó és 40 irodai munkatárs dolgozik majd.

A fóti telephely egyik kulcseleme az MPL+ logisztikai fejlesztési programnak,

amely mintegy 50 milliárd forintból reformálja meg a teljes postai logisztikai infrastruktúrát.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A projekt keretében a posta újjászervezi a logisztikai feldolgozó hálózatát: országosan 23 depót alakít ki, 19-et vidéken, 4-et a fővárosban.

Az idei év egészére a posta mintegy 20 százalékos emelkedést vár a csomagmennyiségben a közlemény szerint. A fóti depót november végén helyezik üzembe.

Depo zöldmezős beruházás fót árukereskedelem logisztikai központ MPL+ program infrastruktúra Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek