Cégvilág

Huszonötezren várnak műtétre

Egy egészségügyi tanácsot hoznának létre a kormány, a magánegészségügy, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara bevonásával.

Újra kell gondolni a szektorális együttműködést, és újradefiniálni a meghatározó magánszolgáltatók ellátási szerepét – mondta a Világgazdaságnak Leitner György, a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület elnöke. Ezért

egy egészségügyi tanács létrehozására tesznek javaslatot, amelybe bevonnák a kormányt, a magánegészségügyet, a Magyar Orvosi Kamarát és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát.

A privát szolgáltatók kapacitásaival ugyanis jelentősen enyhíthető lenne az a nyomás, amelyet a koronavírus-járvány ró az ellátórendszerre. Mivel most íródnak újra a magán- és az állami szolgáltatók együttélésének szabályai, a szakma széles körű bevonásával késlekedés nélkül kell újragondolni és hosszú távra meghatározni a két szféra közötti munkamegosztás alapjait. Az Egészségügyi Szolgáltatói Tanács elsődleges feladata az lenne, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a kormánynak arról, hogy a magánszolgáltatók miként járulhatnak hozzá az egészségügyi ellátás működtetéséhez. Az együttműködés új formájának meghatározása már nem halasztható tovább a pandémia napról napra erősödő nyomása miatt.

Jelenleg több mint 25 ezer beteg vár műtétre az országban, közülük legalább tízezren már több mint egy éve

– hangsúlyozta Leitner György.

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Mivel a járvány elleni harcban az állami szakrendelések egy részét bezárják, a már beütemezett műtéteket pedig leállították, azt javasoljuk, hogy pontosan meghatározott betegségcsoportokban a magánszféra vegyen át feladatokat az államtól. A privát szolgáltatók készen állnak arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül elérhetővé tegyék szolgáltatásaikat az állami egészségbiztosítással rendelkező betegeknek, ha az állam ugyanolyan szinten finanszírozza, mintha azokat az állami ellátásban nyújtották volna. Ez a megoldás mindenkinek jó: az állam nem fizet többet az ellátásért, a betegek előtt pedig megnyílnak a magánszolgáltatók kapui

– hangsúlyozta a szakember.

A magánszolgáltatók – amelyek viszonylag újak, kisebbek, de hatékonyak és jól szervezettek – jelentős szabad műtéti és ellátási kapacitással rendelkeznek, és a tavaszi járványhullám tapasztalatai alapján fokozott biztonsági intézkedésekkel folyamatosan biztosítják a betegek ellátását a pandémia időszakában is – mondta Leitner György. Az elnök szerint az is működőképes megoldás lehetne, ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) egyedi betegségcsoportokra vonatkozó csomagokat „vásárolhatna” a magánszolgáltatóktól, amelyek csökkentenék az állami kórházakra nehezedő rendkívüli nyomást, és ez nem járna extra kiadással.

koronavírus műtét egészségügy leitner györgy primus
Kapcsolódó cikkek