Cégvilág

Mindenki a vakcina érkezésén dolgozik

Magyarországon egyetlen cég, a Fluart Kft. lehet képes koronavírus elleni vakcinát gyártani, de a lapunknak nyilatkozó szakértők úgy vélik, az oroszok által kifejlesztett oltás más technológiát igényel, mint egy influenza elleni szérum legyártása.

Magyarországon egy vállalkozás, a Fluart Innovative Vaccines Kft. lehet képes koronavírus elleni vakcinát gyártani – ezt a cég egyik képviselője megerősítette a Világgazdaságnak. Iparági szakértők szerint azonban az Oroszországban kifejlesztett szérum más technológiát igényel, mint amilyen eljárással az influenza elleni védőoltás készül.

Lehetséges, hogy a Fluart Kft.-nek új gyártósorokat kell majd beszereznie, ha az a döntés születik, hogy Marországon a tavaly 1,9 milliárd forintos nettó árbevételt elérő pilisborosjenői vállalat állíthatja elő a koronavírus elleni oltást.

A cég több mint két évtizede meghatározó szereplője a magyar közegészségügy influenza elleni védekezési stratégiájának, az idén is 1,3 millió influenza elleni oltást biztosított a lakosság immunizálásához.

A vakcinafejlesztések óvatos optimizmusra adnak okot – mondta online előadásában Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. A szakember szerint nagy a verseny az oltóanyaggyártók között, de még egyik vakcina sem ért célba, hiszen a kínai fejlesztések számos lépést átugrottak, nem várták meg a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszának lezárását, és ugyanez a tudományos probléma az orosz vakcinával is.

Ezen a héten Magyarország első európai országként kaphat az orosz Szputnyik–V oltóanyagjelöltből tíz darab mintát, amit valószínűleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálnak majd meg. Ez a vakcina az Egészségügyi Világszervezet hivatalos vakcinajelölt-listáján is megtalálható.

Fotó: Anton Novoderezhkin / TASS/Getty Images

Egyelőre minden koronavírus elleni készítmény, a virális szerek és a vakcinák is a klinikai kutatás harmadik szakaszában vannak. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint

elképzelhető, hogy Magyarország is beszáll az orosz oltóanyag klinikai kutatásaiba, és önkénteseken tesztelik majd az oltás hatékonyságát.

Ahhoz ugyanis, hogy a Szputnyik–V-ből engedélyezett oltóanyag lehessen, előbb be kell oltani 40 ezer önkéntest, majd hat hónapig nyomon kell követni a tesztalanyok életét, és ezután nyújthatják be a vakcinát törzskönyvezésre. Ha a hatóság mindent rendben talál, akkor kaphat zöld utat a fejlesztés.

Az oltóanyag-engedélyezés terén két út áll Magyarország előtt.

  • Az egyik, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) engedélyezteti a koronavírus elleni oltást, ez szakértők szerint hosszú és bonyolult engedélyezési folyamat.
  • Ám a pandémia időszakában lehetőség van arra is, hogy nemzeti hatóság mondja ki egy-egy vakcináról, hogy biztonságos és hatékony, ez pedig Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet lehet.
  • Magyarország évek óta saját maga engedélyezteti és gyártja például az influenza elleni vakcinát is. Egy ilyen folyamat akár fél évig is eltarthat, most valószínűleg gyorsabb eljárás következhet, de a hatóság semmilyen járványidőszakban engedélyeztetett gyógyszer esetében nem enged a szakmai minőségből. Szakértők szerint a többi oltóanyag esetében centrális lehet az engedélyeztetési folyamat, vagyis az EMA-tól kaphat törzskönyvet a többi vakcina.

    koronavírus elleni vakcina Fluart Kft. MOK
    Kapcsolódó cikkek