Cégvilág

A létszámkorlát lehet a megoldás

Ha már a korlátozásokkal együtt az időseknek fenntartott vásárlási sáv is megmarad, a szakszervezetek szerint érdemes lenne kizárólagossá tenni számukra az ajánlott időszak igénybevételét, és az áruházakba beengedhető vásárlók maximális létszámát is meg kellene határozni.

Tekintettel arra, hogy

a korlátozó intézkedések meghosszabbításával a 65 éven felüliek védelmében fenntartott idősáv is megmarad,

érdemes lenne a tumultus elkerülése végett korlátozni a vásárlói létszámot, azaz területalapon meghatározni, hogy egy helyen egy időben hányan tartózkodhatnak egy áruházban – mondta a Világgazdaságnak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Kifejtette, hogy a tapasztalataik szerint a kedvezményezett időskorúak nagyobbik része napközben és nem a számukra fenntartott háromórás, illetve hétvégente kétórás időablakban vásárol. Éppen ezért 9 és 11 óra között, szombat–vasárnap pedig 8-tól 10-ig nemhogy gyér a forgalom, az üzletek többsége valósággal kong az ürességtől, miközben más napszakokban rendszeresen tömegjelenetek alakulnak ki.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A KDFSZ elnöke emlékeztetett

az orvosok és a virológusok egyetértenek abban, hogy zárt térben, megfelelő távolságtartás híján maszkviselés mellett is fennáll a fertőzés veszélye.

A szakszervezet azt látja, hogy azokban a boltokban is, amelyek reggel 6-kor nyitnak, 7 és 8 óra között alakul ki nagy dugó, délután pedig 5 órától egészen este 7-ig, a kötelező zárásig. Azokban az áruházakban, amelyek a hét végén csak reggel 7-kor nyitnak, az aktív korú népességnek alig több, mint fél órája van beszerezni a friss élelmiszert és egyéb árut, hiszen 7 óra 40 perc után a legtöbb helyen már a vevő útját állják a bejáratnál.

Bubenkó Csaba szerint ez azért visszás, mert a közhiedelemmel ellentétben továbbra sincs törvény, kormányrendelet vagy jogszabályi felhatalmazás a kereskedelmi dolgozók vagy a vagyonőrök kezében az igazoltatáshoz, ez pedig a karácsonyi szezon heteiben állandó feszültségforrás lehet. Emellett, míg a maszkviselés kötelező, a távolságtartás a boltokban továbbra is csak ajánlás, szemben például a sportesemények zárt kapussá tétele előtt a stadionokkal, ahol csak minden harmadik székre lehetett leülni.

A hétköznap érvényes, 9-től 11 óráig tartó idősáv barátságosabb a tavaszi időszakban alkalmazott 9–12 órás megoldásnál,

hiszen aki az ebédhez szerezné be a hozzávalót, az most ugyanúgy meg tudja tenni, mint aki reggel, munka előtt akar vásárolni – emelte ki a Világgazdaságnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a hét végi szabályozás nem jó senkinek, a kereskedőknek éppúgy fejtörést okoz, mint a fogyasztóknak.

A KASZ változatlanul úgy ítéli meg, hogy pénteken be lehet vásárolni a hét végére, ezért továbbra is érdemes megfontolni a korlátozás szombat–vasárnapi kivezetését, de legalább kötelezővé kellene tenni az ajánlást, hogy a 65 év felettiek valóban a számukra kijelölt zónában látogassák a kereskedelmi egységeket.

A KASZ legalább ilyen fontosnak tartja a december 24-i nyitvatartás ügyének rendezését.

Karsai Zoltán elmondta, hogy ezen a napon a Praktikerhez, az OBI-hoz vagy az XXXLutzhoz hasonlóan a Penny Market hagyományosan nem nyit ki, a SPAR és az Auchan pedig délben bezár. Ennek mintájára valamennyi munkáltatót arra buzdítanak, hogy értékrendjüktől függően kövessék a felsorolt példákat a munkavállalók érdekében, ezzel is elismerve helytállásukat, amit a járvány kitörése óta tanúsítanak. A kereskedelemben dolgozók képviseleteként elsősorban azért szeretnék, hogy az üzletek zárva legyenek de­cember 24-én, mert akkor az általuk képviselt munkavállalók a családjukkal, szeretteikkel tölthetnék ezt a napot.

KDFSZ boltok vásárlási idősáv kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek