Cégvilág

Belvárosi pincében teremnek a prémiumsaláták és mikrozöldek

Budapest kiváló éttermeinek séfjei kaptak rá a Bedrock.farm termékeire, az éttermek bezárása miatt azonban januártól az átlagfogyasztók is elérhetik a prémiumzöldségeket.

Budapest belvárosában, a Lónyay utca egyik pincéjében termesztenek zöldségeket a Bedrock.farm alapítói. A speciális lámpákkal, légkondicionálókkal és szivattyúkkal felszerelt pincében egész évben termeszthetők a növények, és mivel a környezeti hatások állandók, a termékek minősége is változatlan, ezért több fővárosi séfnek is a beszállítói lettek. A hidropónián és aeropónián alapuló gazdálkodás többszintes polcrendszeren zajlik, egy négyzetméternyi területen négy négyzetméternyi termőfelületet hoztak létre a pincegazdák. A 135 négyzetméter alapterületű termőházban 320 négyzetméteren leveles zöldségeket, fűszernövényeket, ehető virágokat, mikrozöldeket, gyógynövényeket és gombákat termesztenek, 47-féle növény található a kínálatban, amely igény szerint bővül.

A Bedrock.farm egyik alapítója, Szűcs Endre 2018 áprilisában kezdett a pincegazdaság létrehozásán gondolkodni, a startup tervének alapjait azonban csak 2019 januárjában fektette le alapítótársával, Balázs Bencével. Az első fél év során több mint húsz séffel beszélgettek a termékekkel szemben támasztott igényekről, és megkezdődtek önerőből a technológiai tesztelések. Kezdetben, 2019 márciusától másfél éven át a K&H Start it inkubátorháznak voltak a tagjai, ahol el tudták helyezni az első termesztőszekrényt, mentorukat, Erki Szabolcsot is a programnak köszönhetik. A startupot tavaly november 7-én jegyezték be, néhány hónappal később aláírták az első befektetési szerződést, és három fővel bővült a tulajdonosi kör. A termesztést júniusban kezdték, augusztusban pedig már minden héten másfélszeresére nőtt a megrendelésük és a bevételük, egészen a járvány második hullámának szeptemberi indulásáig.

Fotó: Kallus György

Azok az éttermek, amelyek a bezárás helyett a házhoz szállítás mellett döntöttek, egyszerűbb menüket állítottak össze, ebbe a tevékenységbe nehezebben illik bele a Bedrock.farm.

A kialakult helyzet miatt átmenetileg új piacokat keresnek a startup alapítói. Több különleges, vegyszermentes termékekre szakosodott bolthálózattal tárgyalnak a beszállítói lehetőségekről, és webshopot indítanak, amelyen keresztül januártól már elérhetők lesznek a termékek.

Nagyon jól fogadott minket a piac, kiváló éttermek séfjei is állandó megrendelőink voltak, a kialakult helyzet miatt azonban új piacokat keresünk, amíg helyreáll a vendéglátószektor. Sokan jelezték már korábban is, hogy lakossági ügyfélként is igényt tartanak a terményeinkre. Ezt a fókuszváltást eddig azért nem léptük meg, mert teljesen más kompetenciák szükségesek az éttermek és az átlagos fogyasztók Bedrock.farm-színvonalú kiszolgálásához

– mondta a Világgazdaságnak Szűcs Endre. Hozzátette: a járványhelyzet azonban most rákényszerítette a céget, hogy elindítsa a webáruházát, és bővítse viszonteladói kapcsolatait. Ehhez még folynak a jogi, logisztikai, csomagolástechnikai és kommunikációs háttérmunkák, egyedül az élelmiszer-biztonság terén nincs szükség változtatásra. Szabadtéri termesztés esetében tíz-húszmillió közötti baktériumszám elfogadott egy gramm zöldségben, ez a Bedrock.farm-termékeiben nem éri el a tízezret sem, ami az áruházakban kapható, fogyasztásra csomagolt áruk esetében is kimondottan jó értéknek számít. Az alacsony baktériumszám a kiváló minőség mellett az eltarthatóság miatt is fontos.

A lakossági értékesítési csatornák elindulása után az újabb körös előkészítése következik.

Az idei befektetésnek az volt a célja, hogy elindítsuk Budapesten a termelést, és piacra lépjünk, a következő körös befektetéssel már kapacitást szeretnénk növelni további két-három belvárosi termesztőházzal, hogy hálózati szinten is működjön a gazdálkodásunk. A következő néhány évben az is cél, hogy maga a termesztőház is egy stabil beszállítói háttérrel rendelkező dobozos termék legyen, amellyel demokratizálhatjuk az élelmiszer-termelést

– emelte ki a Bedrock.farm alapítója. Hozzátette: egyik missziójuk, hogy csökkentsék a mezőgazdaság belépési küszöbét, és több százmillió forint vagy családi gazdaság nélkül is foglalkozhasson növénytermesztéssel az, aki érez erre ambíciót. A cél, hogy egy 75 négyzetméteres termesztőház már 10-15 millió forintból létrehozható legyen, ez az összeg később a méretgazdaságosságból adódóan akár hat-hétmillió forintra csökkenhet, és a nemzetközi növekedés érdekében franchise modellre állhat át a Bedrock.farm.

Bedrock.farm
Kapcsolódó cikkek