Cégvilág

Moszkvában ismét megbírságolták a Google amerikai nagyvállalatot

15 millió forint bírsággal sújtotta a Google-t egy moszkvai bíróság.

Hárommillió rubel, azaz 15 millió forint bírsággal sújtotta a Google amerikai informatikai nagyvállalatot csütörtökön egy moszkvai bíróság.

A tagankai kerületi bíróság csütörtöki határozatában megállapította, hogy a Google LLC ismételten megsértette az orosz közigazgatási és a büntető törvénykönyvnek az internetes szolgáltató böngészőjére vonatkozó egyik cikkét.

A bíróság értesítője szerint a Google-t tájékoztatták arról, hogy a közigazgatási bírságot annak hatályba lépésétől számított 60 napon belül, teljes összegben ki kell fizetnie. A törvénysértés büntetési tétele 1,5 milliótól 5 millió rubelig terjed.

Fotó: Soumyabrata Roy/NurPhoto via Getty Images

Ez már a negyedik bírság, amelyet a Google Oroszországban kapott. 2018 óta a nagyvállalatra összesen 2,7 millió rubel büntetést szabtak ki, amelyet a Google ki is fizetett.

Korábban az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közigazgatási eljárást indított az amerikai nagyvállalat ellen.

Azzal vádolta a Google-t, hogy keresőrendszeréből nem távolította el az Oroszországban tiltott tartalmakat, amelyek mintegy 30 százalékot tesznek ki. Közöttük szélsőséges szervezetek honlapjai, pornográf tartalmak és öngyilkosságra buzdító oldalak is találhatók.

A felügyelet a magánéleti szféra megsértése miatt is eljárást indított a tagankai kerületi bíróságon a Google keresőmotorja, valamint a YouTube videómegosztó ellen is.

A kereset ügyében december 23-ára tűzték ki a tárgyalást.

MOszka vírus Google
Kapcsolódó cikkek