BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kategóriákba sorolják a vendéglátóhelyeket

Korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriákba sorolja a vendéglátóhelyeket egy január elsején életbe lépett kormányrendelet. A vendéglátó üzleteknek eszerint legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek, nevezetesen, hogy melyik kategóriába – étterem, büfé, cukrászda, kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, gyorsétterem, rendezvényi étkeztetés vagy alkalmi vendéglátóhely – tartoznak. A Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján megjelentek szerint a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása az eddig hatályban lévők elavultsága miatt vált időszerűvé. Konkrétabban: a termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos áfatörvénnyel, valamint az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.

Az új kategorizálási rendszerrel immár lehetőség nyílik a specifikus szabályozásra, csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelési terhei, és sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben – olvasható az MTÜ közleményében. Az új rendszer által megismerhetővé válik az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, megalapozva egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.