Korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriákba sorolja a vendéglátóhelyeket egy január elsején életbe lépett kormányrendelet. A vendéglátó üzleteknek eszerint legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek, nevezetesen, hogy melyik kategóriába – étterem, büfé, cukrászda, kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, gyorsétterem, rendezvényi étkeztetés vagy alkalmi vendéglátóhely – tartoznak. A Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján megjelentek szerint a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása az eddig hatályban lévők elavultsága miatt vált időszerűvé. Konkrétabban: a termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos áfatörvénnyel, valamint az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.
Az új kategorizálási rendszerrel immár lehetőség nyílik a specifikus szabályozásra, csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelési terhei, és sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben – olvasható az MTÜ közleményében. Az új rendszer által megismerhetővé válik az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, megalapozva egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.