Cégvilág

A hónap végéig 17 millió adag AstraZeneca-vakcina juthat el az EU-ba

Az AstraZeneca és az IDT Biologika közös szándéknyilatkozatot írt alá a gyártási kapacitás növeléséről és Európa hosszútávú vakcinaellátásáról.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását követően február 5-én több millió AstraZeneca oltóanyag kiszállítása kezdődött meg Európában, a hónap végéig várhatóan 17 millió adag juthat el az unió országaiba, melyet márciusban továbbiak követnek majd – olvasható a gyógyszercég közleményében.

Annak érdekében, hogy segítse Európa járványvédelmi igényeinek mielőbbi kielégítését az AstraZeneca és a német IDT Biologika oltóanyaggyártó vállalat vizsgálja annak lehetőségét, hogy

közösen felgyorsítsák az AstraZeneca koronavírus vakcina 2021 második negyedévében történő előállítását.

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Az AstraZeneca és az IDT Biologika célja az európai oltóanyag-gyártási kapacitás javítása, egy közös beruházással, amely a jövőre nézve további jelentős gyógyszerhatóanyag előállítását teszi lehetővé – írja a cég.

A beruházás lehetővé teszi más, hasonló eljárással készülő vakcinák gyártását is, ami jelentősen kibővíti Európa oltóanyag-gyártási kapacitását. Az IDT Biologika így a kontinensen a legnagyobb vektorvakcina típusú oltóanyag-gyártási volumennel rendelkezik majd, fontos szerepet betöltve ezáltal Európa jövőbeli ellátásának biztosításában.

Idősebbek számára is ajánlja az AstraZeneca vakcináját a WHO

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni védőoltás előnyei lényegesebbek, mint bármilyen kockázat, és ajánlható széleskörű felhasználásra, így a 65 év felettiek immunizálására is.

 

IDT Biologik astrazeneca
Kapcsolódó cikkek