Közélet

Idősebbek számára is ajánlja az AstraZeneca vakcináját a WHO

Az AstraZeneca/Oxford védőoltását már több európai uniós tagállam is engedélyezte.

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni védőoltás előnyei lényegesebbek, mint bármilyen kockázat, és ajánlható széleskörű felhasználásra, így a 65 év felettiek immunizálására is – írja a Reuters a Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozva.

Megérkezett az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya

Február 6-án, szombaton reggel megérkezett hazánkba az AstraZeneca vakcina első szállítmánya. A gyógyszercég szombati közleménye szerint az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 40 800 adagot tartalmaz.

Az Immunizációs Stratégiai Szakértői Tanácsadói Csoport (SAGE) közölte, hogy a vakcinát két adagban kell alkalmazni, 8-12 hét különbséggel az első és a második oltás között.

Bár kérdések merültek fel a vakcinának a vírus dél-afrikai változatával szembeni hatékonyságával kapcsolatban, nincs ok arra, hogy ne javasolnák a használatát.

A 65 év felettieket is be kellene a vakcinával oltani – mondta a sajtótájékoztatón Alejandro Cravioto, a szakértői csoport elnöke.

Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / AFP

A Dél-afrikai Köztársaságban a héten leállították az AstraZenecával tervezett oltási kampányt, miután egy szűk körben elvégzett tanulmány adatai szerint a vakcina csak korlátozottan véd a SARS-CoV-2 nevű vírus Dél-Afrikában azonosított, ott domináns változata okozta betegség enyhébb formái ellen – írja a hírügynökség.

Az AstraZeneca/Oxford védőoltását, amelyet elsőként Nagy-Britannia alkalmazott először tömegesen a saját lakossága beoltására, már több európai uniós tagállam is engedélyezte.

Egyes kormányok viszont úgy döntöttek, hogy csak a 65 – sőt egyesek 55 – év alattiak számára engedélyezik, miután nincsenek adatok a hatékonyságára vonatkozólag a legidősebb korosztály körében.

Ajánlásaiban a szakértő csoport rámutatott, hogy a dél-afrikai tanulmányt a vakcina hatékonyságának a felmérésére végezték el a betegség minden formájával kapcsolatosan, de a kisszámú minta nem tette lehetővé, hogy felmérjék a vakcina hatékonyságát a Covid-19-betegség súlyos formái ellen.

Ezt figyelembe véve a WHO jelenleg ajánlja a védőoltás alkalmazását még akkor is, ha vírusmutánsok vannak jelen egy országban

- áll a bizottság közleményében.

A világszervezet előzetes ajánlásaiban felhívta a figyelmet arra, hogy koordinálni kell a vírusvariások fejlődését és hatásukat a vakcina hatékonyságára, és továbbra is megfigyeli a helyzetet és amint új adatok állnak a rendelkezésre, ezeknek megfelelően frissíti az ajánlásait.

A jelenleg ismert 70 százalékos hatékonyságával az AstraZeneca/Oxford védőoltása alatta marad a Pfizer/BioNTech és a Moderna több mint 90 százalékos hatékonyságú vakcinájának.

Az oxfordi védőoltása viszont hagyományosabb technikán alapul, ami révén olcsóbb, és könnyebb tárolni:

elegendő hűtőszekrényben tartani, és nem nagyon alacsony hőmérsékleten, ami jobban kedvez a tömeges oltási kampányoknak.

Ez egyike azoknak a vakcináknak, amelyeket közönséges hűtőszekrényekben is lehet tárolni, tehát nagyon hasznos lesz – mondta Szumija Szvaminathan, a WHO tudományos főmunkatársa.

Az AstraZenecának az részére szánt szállítmányaiknak késlekedése okául megnevezett belgiumi gyár szerdán közölte, hogy legyártotta az összes adagot, amelyre a brit-svéd gyógyszergyárral szerződött.

Valamennyi, a vakcinagyártóval szembeni szerződéses kötelezettségünket teljesítettük – mondta Cedric Volanti, a Thermo Fisher EU-ért felelős alelnöke.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

vakcina koronavírus Oxford oltás astrazeneca
Kapcsolódó cikkek