Cégvilág

Egészségügyi késztermékek gyártásával lép előre a Masterplast

Kétmilliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatással indít újabb, 2,6 milliárd forint értékű egészségipari beruházást a Masterplast. A sárszentmihályi székhelyen egyéni egészségügyi védőeszközök gyártásával bővül a kapacitás.

Újabb egészségipari beruházást indít a Masterplast, melynek célja az egészségügyi egyéni védőeszközök gyártási kapacitásának megteremtése. A 2021 szeptemberére elkészülő fejlesztés szorosan kapcsolódik a múlt év decemberében indult egészségipari alapanyaggyártás beruházáshoz, amellyel már az egészségipari késztermékek gyártását is megkezdi a társaság. A beruházás értéke 2,6 milliárd forint, aminek a finanszírozásához a Pénzügyminisztérium, az Egészségügyi Támogatási Program keretében 80 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt.

A mostani projekttel együtt a Masterplast egészségipari gyártásfejlesztéseinek összértéke már meghaladja a 12 milliárd forintot.

A késztermékek gyártási képességének kiépítésével az egészségipari szegmensben is létrejön az integrált gyártás, amivel az alapanyagoktól a késztermékekig terjedő teljes gyártási láncot kézben tarthatja a magyar vállalat és tevékenyen hozzájárulhat Magyarország pandémiás védekezőképességének erősítéséhez.

A mindössze 6 hónap alatt megvalósuló új beruházással olyan egészségügyi késztermékek gyártása válik lehetővé, mint a védőoveráll, orvosi köpeny, zsilipruha, lábzsák, fejvédő, és izolációs lepedő. Iparági vélemények és elemzések egyértelműen alátámasztják, hogy a jövőben is élénk és gyorsan bővülő piaci kereslet prognosztizálható, az egyéni egészségügyi védőfelszerelésekre és izolációs termékekre a pandémiás helyzet lezárását követően is folyamatosan növekvő igénye lesz az egészségiparnak. Ennek oka, hogy az új generációs termékekre folyamatosan áll át az iparág, amelyek hatékonyabb és jobb megoldást nyújtanak a felhasználási területeiken a hagyományos-elavult eszközökhöz képest.

Az új kapacitás a magyar egészségügy igényeinek kiszolgálása mellett

további üzleti lehetőségeket is megnyit a Masterplast előtt.

A 40 új munkahelyet teremtő üzemegyeségben, a gyártás hatékonyságát a nagyfokú automatizáltsággal működő fejlett gépegységek biztosítják majd, szigorú higiéniai és minőségbiztosítási előírások betartása mellett. A késztermékek gyártási képességének kiépítésével az egészségipari szegmensben is létrejön az integrált gyártás, amivel az alapanyagoktól a késztermékekig terjedő teljes gyártási láncot saját kézben tarthatja a Masterplast.

Jelentős lépést tesz frissített stratégiájának megvalósítása felé a Masterplast.

Mint ismert, az elmúlt évben végrehajtott németországi akvizíciójával a magyar gyártó sikeresen belépett az egészségiparba. Ezt követően 2020 decemberében elindult a vállalat történetének legnagyobb gyártásfejlesztési beruházása, ami stratégiai szintűre emelte az egészségipari szegmens jelentőségét a társaság életében. Ezzel párhuzamosan az idén január elején közzétett frissített stratégia már azt vetítette előre, hogy 2021-ben akár 20 millió eurós többlet árbevételt is hozhat a magasabb jövedelmezőségű egészségipari szegmens, melynek az eredményessége 2030-ra elérheti az építőipari üzletág szintjét. A magyar vállalat egészségipari törekvéseivel egyszerre célozza a befektetői értékteremtést és Magyarország pandémiás védekezőképességének erősítését.

Az új beruházással fontos lépést teszünk a januári befektetői konferencián közzétett egészségipari stratégiánk megvalósítása felé. Ezekre az egészségügyi termékekre jelenleg óriási az igény, de az iparági vélemények és felmérések szerint a pandémia után is fenntarthatóan növekvő felvevő piacra számíthatunk, miután az új generációs egészségügyi termékekre való iparági átállás még csak most vette kezdetét. Az egészségügyi késztermékek gyártásával egyszersmind tevékenyen hozzájárulhatunk Magyarország pandémiás védekezőképességének erősítéséhez is, amely ezt követően már hazai forrásból is biztosíthatja az egészségipari védőruházati igények ellátását

– mondta el Nádasi Róbert, a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója.

egészségipar beruházás Masterplast
Kapcsolódó cikkek