Cégvilág

Három napig sztrájkolnak Gyöngyösön

Egységesen nyolcszázalékos alapbéremelést és átlátható, elérhető bónuszrendszert kérnek a gyöngyösi B. Braun Medical Kft. sztrájkoló dolgozói.

Három napon keresztül, összesen kilenc alkalommal sztrájkolnak Gyöngyösön: az orvosi műszereket gyártó B.

Braun Medical Kft.-nél március 10. és 12. között mindhárom műszakban két-két órára le fog állni a termelés – közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete. László Zoltán, a Vasas alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, az előzetes adatok szerint nagyjából ezer ember fog sztrájkolni. Azért döntöttek a dolgozók a munkabeszüntetés mellett, mert elakadt a bértárgyalás, a munkáltatói javaslat ugyanis nagyon messze áll a dolgozók elvárásától.

A sztrájkoló munkavállalók egységesen, mindenkire kiterjedő 8 szá­zalékos alapbéremelést kérnek, illetve azt, hogy az ösztönzők és a bónuszok átláthatóan és érthetően legyenek kialakítva. „A dolgozóknak körülbelül csak a 25 százaléka tudta teljesíteni a bónuszhoz szükséges célokat, de olyan eset is előfordult, hogy két dolgozó ugyanazt a munkát végezte, ugyanolyan eredménnyel, de csak az egyikük kapott pluszjuttatást” – mondta lapunknak László Zoltán. Felkérték a munkáltatót, hogy másik helyszínt biztosítson a sztrájkban részt vevők számára, ugyanis az udvaron, a szabad ég alatt jelöltek ki egy területet, amely a Vasas alelnöke szerint embertelen, főként az éjszakai műszakosok számára, ugyanis sem melegedni, sem leülni nincs lehetőség a kijelölt helyen. A helyi szakszervezet február 16-án alakított sztrájkbizottságot, és az 1600 főt foglalkoztató gyárban február 23-án már tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot.

Horn Péter, a B. Braun vállalatcsoport vezérigazgatója az MTI megkeresésére korábban elmondta: bíznak abban, hogy a szakszervezet belátja: a cég lehetőségei jelentősen megváltoztak az elmúlt évek dinamikus növekedését követően, és elfogadja a vállalatvezetés béremelési javaslatát. Mivel a koronavírus-járvány miatt sok műtétet elhalasztottak, kevesebb orvosi eszközre volt szükség, a Gyöngyösön előállított termékek értékesített darabszáma két számjegyű visszaesést mutat – emlékeztetett. Az elmúlt években – 2018-ban, 2019-ben és tavaly – átlagosan évi 10 százalékos béremelést hajtottak végre a gyöngyösi üzemben, ezt az ütemet idén a megrendelésállomány visszaesése miatt nincs lehetőségük tartani. A cég orvosi eszközöket gyárt, túlnyomórészt műtéti, illetve infúziós és transzfúziós felhasználásra. Ezekre az ilyen jellegű beavatkozások elmaradása, illetve halasztása miatt megcsappant a kereslet – ismételte meg a vezérigazgató. Szerinte korrekt és tisztességes a cég idei évre szóló ajánlata, amely a fizikai dolgozókra vonatkozóan 2–5,4 százalékos sávos béremelést és az ösztönzők 9–20 százalékos emelését tartalmazza, míg az adminisztratív állomány számára változatlan alapbér mellett az eddigi egy helyett kéthavi bónuszt tesz elérhetővé.

A B. Braun nemzetközi vállalatcsoport a világ egyik vezető egészségügyi szolgáltatója 64 ezer alkalmazottal a világ 64 országában. Magyarországon a vállalatcsoportot a B. Braun Medical Kft., a B. Braun Avitum Hungary Zrt.,a B. Braun SSC Hungary Kft. és a B. Braun Trading Kft. képviseli, a cégek 2500 dolgozót alkalmaznak. A B. Braun Medical 16,9 ezer négyzetméter alapterületű gyöngyösi gyára egyszer használatos orvosi eszközöket állít elő, csaknem 70 millió terméket gyárt évente.

A szakszervezet szerint a következő napokban várhatóan ezer ember szünteti be a munkát

Ezek is érdekelhetik