Cégvilág

Ismét veszített az Uber, minimálbért kell fizetni a sofőröknek

A vállalat valamennyi sofőrjét alkalmazottként kénytelen foglalkoztatni legnagyobb európai piacán, Nagy-Britanniában. A döntés akár precedenst is teremthet.

Az Uber brit sofőrjeinek a fuvarszervező applikációba való bejelentkezésüktől a kijelentkezésig tartó időszakra kötelező megkapniuk a minimálbért – hangsúlyozza az a két sofőr, aki pert nyert az Uberrel szemben. James Farrar és Yaseen Aslam 2016-ban indított pert a munkaügyi bíróságon, megkérdőjelezve az Uber foglalkoztatási gyakorlatát. Az alkalmazotti státusz megadása az Uber jól felépített működési modelljét fenyegette, ezért az amerikai cég minden erejét bevetve próbált a maga számára kedvező ítéletet kicsikarni, egészen a brit legfelsőbb bíróságig víve az ügyet.

Az Uber azonban ott is vesztett, így több mint 70 ezer brit sofőrt kellett alkalmazotti státuszba átsorolnia. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mellett fizetett szabadságot, táppénzt és minden egyéb juttatást biztosítania kell a sofőröknek.

Ez a változás, alapjaiban változtathatja meg a közösségi szoftvereken alapuló alkalmi munkavállalás működését, főként, ha az ügy precedenst teremt más országok és más piaci szereplők esetében is. A lényeg: a vállalat szerdától valamennyi sofőrjét alkalmazottként kénytelen foglalkoztatni legnagyobb európai piacán, Nagy-Britanniában.

Fotó: Tolga Akmen / AFP

Az Uber ugyanakkor úgy értelmezi a döntést, hogy a sofőrök nem jogosultak fizetésre abban az időben, amíg az utasokra várakoznak, holott a járművezetők bekapcsolt alkalmazással a munkaidejük több mint egyharmadát ezzel töltik a volán mögött

– állítják amerikai felmérések. Az Uber szerint az elszámolás nem a bekapcsolt applikáció, hanem az utazási kérelem elfogadása és annak lezárása idejére szól, ami alatt

átlagosan óránként 17 fontot (7300 forintot) keresnek a sofőrök Londonban. Azaz az óránkénti 8,72 fontos (3750 forint) minimálbér dupláját.

Az ítélet a foglalkoztatással járó munkaadói kötelezettségek terén okoz fejfájást és pluszkiadásokat az Ubernél, míg a dolgozók számára szociális és anyagi biztonságot nyújt.

Kaliforniában egy tavaly év elején életbe lépett törvénymódosítás alapján szintén kötelesek alkalmazottként kezelni mindazokat, akiknek a munkája egy cég üzleti tevékenységének alapvető része.

Az Uber ott azonban elérte, hogy alkalmazottai kevesebb jogosultságot szerezzenek, például nem fizet betegszabadságot sem, amivel a járvány és a lezárások idején végsőkig kiszolgáltatott helyzetbe hozott rengeteg munkavállalót.

Kwasi Kwarteng, brit üzleti, energiaügyi és ipari miniszter szerint az új technológiák bevezetése nem szólhat a munkavállalói jogok csorbításáról, és a szolgáltatási színvonal ellenőrzéséről való lemondásról. Az Uber árfolyama a New York-i tőzsdén a brit változások életbe lépését követően 2,23 százalékkal került lejjebb, majd piacnyitás előtt további 2,46 százalékkal esett.

applikáció Uber Nagy-Britannia alkalmazottak
Kapcsolódó cikkek