Cégvilág

Nagy csata jöhet a Qantas és a WHO között

A légitársaság kizárólag a beoltottaknak engedné a nemzetközi repülést, a WHO azonban ezt az elképzelést egyáltalán nem támogatja.

Az ausztrál Qantas légitársaság főnöke a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy „a kormányok ragaszkodni fognak” a nemzetközi utazók beoltottságához. A koronavírus-vakcinákat kulcsfontosságúnak tekintik egy olyan iparág újjáélesztésében, ahol az utasok száma tavaly 75,6 százalékkal csökkent világszerte.

Alan Joyce vezérigazgató elmondta, hogy sok kormány úgy beszél az oltásról, mint „a belépés feltételeiről”.

Kötelességünk gondoskodni az utasainkról és a legénységről, hiszen a repülőgépen mindenkinek biztonságban kell lennie

- mondta Joyce, s szerinte emiatt változtatni kéne a jegyvásárlási feltételeken.

Joyce úgy gondolja, hogy az utasok hajlandóak lennének elfogadni a változást. „Ügyfeleink döntő többsége szerint ez egy remek ötlet – az általunk megkérdezett emberek 90 százaléka szerint a beoltottságnak követelménynek kellene lennie, ha nemzetközi utazásról van szó.”

Ezzel a jelenséggel azonban egyáltalán nem ért egyet a WHO. Digitális egészségügyi és innovációs igazgatójuk, Bernardo Mariano a BBC-nek elmondta:

Nem támogatjuk azt az ötletet, hogy a nemzetközi utazásokat kizárólag oltási útlevéllel lehessen igénybe venni.

Hozzátette, hogy – függetlenül attól, hogy mit akar a magánszektor – a kormányok egységes megközelítésére van szükség ahhoz, hogy egy ilyen változás működni tudjon.

Fotó: AFP

800 milliós kiesés a Qantasnak

A repülés létfontosságú a globális gazdaság szempontjából. A kormányzati korlátozások és a koronavírustól való félelmek azonban soha nem látott mértékben csökkentették az utasok számát egy olyan iparágban, amely 2019-ben már 4,5 milliárd embert szállított.

Ha csak a Qantast nézzük, 2020 utolsó hat hónapjában a cég 800 millió dollárt veszített.

Ugyanebben az időszakban a vállalat 2019-ben 596 millió dolláros nyereséggel könyvelt el.

A múlt hónapban a Qantas módosította azt a dátumot, amikor – véleményük szerint maximum október – a nemzetközi járatok újraindulhatnak. Ez az a dátum, amikorra az ausztrál kormány azt reméli, hogy beoltották az összes felnőttet, és a jegyeik nagy részét is erre az időszakra kezdték el értékesíteni.

oltás WHO repülés Qantas
Kapcsolódó cikkek