Cégvilág

Öt startup fejleszthetett a Tungsrammal közösen

A Tungsram és a Startup Campus közös, 2020 tavasszán indult akcelerációs programja korai fázisú hardver startupoknak nyújtott lehetőséget arra, hogy innovatív ötletből sorozatgyártásra alkalmas termékek születhessenek. A programban résztvevő öt startup egyenként 20 millió forintos befektetést kapott projektje megvalósításához.

A Tungsram mérnöki támogatással és gyártási kapacitással segítette a bekerülő projekteket, amelyek a vállalat külföldi kapcsolatrendszerén keresztül gyorsított pályán juthatnak ki a külpiacokra is. Az eredményes induláshoz a Startup Campus nyújtott üzleti képzéseket és szakmai mentorálást. Az akceleráció fő befektetési partnere a Hiventures, emellett képzési partnerként csatlakozott a Deloitte Private, az EDC Debrecen pedig a program hivatalos Smart City partnere.

A programra 120 jelentkezés érkezett, amelyek közül öt csapatot válogattak be a programra, és ezzel egyidejűleg egyenként 20 millió forintos befektetésben is részesültek.

A program alatt valamennyi csapat elkészítette az első prototípusát, de eddig még csak a kognitív képességek fejlesztésére és mérésére alkalmas tréningrendszert megalkotó Nimbolo kapta meg a második körös, ötvenmillió forintos befektetését. Várhatóan hamarosan a további négy csapat is eljut a következő körös tőkeinjekcióig.

Az egyik ilyen startup a Respray, amely újratölthető aeroszolos megoldást nyújt a fújós dezodorokat és kézfertőtlenítőket gyártó FMCG vállalatoknak, a megoldás egy újratölthető nyomástartó palackból és egy újratöltő automatából áll. Az első prototípusok márciusra készültek el, és egy második körös befektetésből a Tungsrammal együttműködve fogja továbbfejleszteni az automatát, amely már nyilvános környezetben is tesztelhető lesz. Jelenleg az első nyilvános pilot projekthez keres partnert, amely rendelkezik a dezodor illatanyag vagy a fertőtlenítő formula gyártásához szükséges kapacitással és az automata kihelyezéséhez szükséges retail kapcsolatokkal.

Szintén bekerült a programba a LEG Technology, amelynek megoldása, a LEG Window nappal hagyományos ablakként funkcionál, míg éjszaka nagy felületű fényforrást biztosít beltéri használatra. A fejlesztésük egy vezérelhető homogén fényt kibocsátó üveg, amely ablakkeretekbe vagy egyéb síküvegeket tartalmazó elemekbe építhető. Az alapítók elmondása szerint a programban a legnagyobb lehetőséget a Tungsram jelenléte és szakmai támogatása jelentette, valamint a Startup Campus nemzetközi kapcsolatai.

Résztvehetett a programban az SDRobot is, a csapat katasztrófaelhárító, illetve oktató célú robotokat épít széles látókörű, jó felbontású kamerakép biztosításával, így gyors és megbízható képet adnak veszélyhelyzetben is. Továbbá az eszközök képesek az akadályok, útvonalak pontos kijelölésére mesterséges intelligencia alkalmazásával.

Az ötödik programba bekerült csapat pedig az Ultimate Waterprobe, amelynek megoldása egy vízminőség ellenőrzésére és fenntartására kifejlesztett valós idejű, digitalizált vízminőség- figyelő eszköz, amely pontos tanácsokat szolgáltat a megfelelő vízminőség fenntartásához, megakadályozva ezzel a tömeges halpusztulást és a vegyszerek terjedését a vízállományban. A termék egy bázisállomásból, egy szenzorgondolából és egy webplatformból áll, utóbbi a folyamatos naplózást, elemzést és adott esetben a riasztásokat, valamint a szükséges beavatkozásokat biztosítja. A csapat a tervek szerint egy nyár eleji, második körös befektetéssel befejezi a termékfejlesztést, és elindítja a kis szériás gyártást.

Startup Campus Tungsram
Kapcsolódó cikkek