Cégvilág

A felső vezetőknek is kihívás a pandémia

Megnőtt a szerepe a rugalmasságnak, az alkalmazkodási és innovációs képességnek.

A koronavírus okozta világjárvány miatt az állami tulajdonú társaságoknak és vezetőiknek is rendkívüli kihívásokkal kell megbirkózniuk, ami előtérbe helyezi azokat a képességeket, amelyek a változások menedzseléséhez szükségesek.

A vezetőknek szervezeteiket oly módon kell menedzselniük, hogy gyorsan reagálni tudjanak a változásokra

– áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzésében.

A munkaerőpiacon a pandémia miatt megváltozott helyzetben a vezetőkre még nagyobb figyelem irányult. A globális válság új típusú követelményeket támasztott a társaságok első embereivel szemben. A járvány miatt kialakult válsághelyzetben a felelős vezetővel szembeni elvárásokban

megnőtt a szerepe a rugalmasságnak, az alkalmazkodási és innovációs, valamint az újragondolási, útmutatási és motivációs képességnek, a tudatosabb kockázatkezelésnek és a digitális elkötelezettség iránti igény felerősödésének is.

Fotó: Shutterstock

Az ÁSZ 2017–2020 között elvégzett, a vezetői teljesítménymodullal kiegészített ellenőrzései 51 társaságot érintettek. Ezen többségi állami tulajdonban lévő társaságok tevékenysége a közfeladat-ellátás, valamint közszolgáltatás-nyújtás széles skáláját biztosította. A vezetői teljesítményértékeléssel együttesen elvégzett ellenőrzésekkel érintett állami tulajdonú társaságok társadalmi jelentőségét jelzi, hogy

2019-ben saját tőkéjük összege több mint 400 milliárd forint volt, realizált árbevételük mintegy 660 milliárdot ért el, míg az alkalmazottaik száma több mint 27 ezret tett ki.

Az elemzés ráirányította a figyelmet arra is, hogy a tulajdonosi jogkört gyakorlók tevékenysége, a felügyelőbizottságok érdemi és aktív ellenőrzési tevékenysége az elvárások közvetítésén keresztül determinálja a felelős vezetői magatartás teljesülését. Az ÁSZ vizsgálatai és elemzései arra utalnak, hogy a köztulajdonban lévő vállalatok eredményes és hatékony működése nagymértékben a vezető személyes hozzáállásától függ, attól, hogy mennyire „jó gazda” a társaság élén álló első számú vezető.

felelős vezető Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzés
Kapcsolódó cikkek