Cégvilág

Árrobbanás és nyersanyagszűke az építőanyagpiacon

Áremelésekkel indult az év az építőanyagok és az építési termékek piacán.

Áremelésekkel indult az év az építőanyagok és az építési termékek piacán. Az egy év alatt bekövetkezett 10 százalékos forintgyengülés, a nemzetközi acél-, műanyag- és vegyipari árrobbanás, valamint a nyersanyagszűke összeadódott a gyártóknál, és ez egyes termékkörökben elkerülhetetlenné teszi az akár két számjegyű drágulást is – jellemezte a helyzetet a Világgazdaságnak a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke, Szarka László. A lakáspiaci élénkülés miatt az ágazat derűlátóan nyitotta az évet, mert növekvő keresletre számít. Csakhogy a kínai gazdaság járvány utáni újraindulása elszívja a nyersanyagokat, ami a második negyedévben fokozódó beszerzési nehézségeket okoz egyes termékcsoportokban.

Az árrobbanás és a kínálatszűke főként a műanyagipari termékeknél és egyes alapszintű vegyipari nyersanyagoknál jelentkezik, megnehezítve és megdrágítva különösen az építőkémiai termékek, az EPS hőszigetelők gyártását. A csomagolóanyagok drágulása szintén minden termékkört érint.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A MÉASZ első negyedéves piaci jelentése szerint

  • az égetett kerámia, a tégla és a betoncserép 8-10 százalékkal,
  • a fehér falazati termékek 7-8 százalékkal,
  • míg az építőkémia-termékek több mint 10 százalékkal drágultak az alapanyagköltségek szárnyalása miatt.
  • A nyílászárók ára 7-10 százalékkal emelkedett, mert az importacél és a PVC-profilok drágulása a bérkorrekciók és a magasabb fuvarköltségek mellett növelte a gyártás költségeit.
  • Az otthonfelújítási program indításával élénkült a kereslet a korszerűsítésekhez és felújításokhoz szükséges valamennyi termékkörre, legfőképpen az egyes szerkezetépítő, nyílászáró és a gyorsan beépíthető betontermékek piacán. Ez 10 százalék alatti volumennövekedést hozott 2020 azonos időszakához képest. 2020 végére a korábbi telephelyfejlesztési támogatások következtében a homlokzati nyílászárókat gyártók kapacitásának a 85 százaléka megújult – jelezte Szarka László.

    A hazai EPS hőszigetelő iránt 10-15 százalékkal nőtt a kereslet. Ebben a körben a késztermékek gyártási költségeiből 65-72 százalékot tesz ki a műanyag alapanyag, a kőolaj árának világpiaci szárnyalása pedig a tavalyi alacsony árszint után magával hozta a sztirol monomer és polimer árának hirtelen és jelentős emelkedését. A sztirol polimertermékeknél egyedül márciusban 20 százalékos alanyagár-emelkedést regisztráltak, míg a sztirol monomer jegyzési árai a tavaly májusiakhoz képest 300 százalékon állnak.

    A hőszigetelő anyagok piacán virtuális többletkeresletet generál, hogy egyes kivitelezők és kereskedők több helyről párhuzamosan rendelnek ugyanarra a célra. Ez zavart kelt a piacon, és részben további árfelhajtó tényezőként jelentkezik

    – figyelmeztet a MÉASZ.

    A kivitelezőknél többszörös és jelentős árfelhajtó hatás érvényesül. Továbbra is kevés a beépítő szakember, különösen a kőművesmunkákhoz, a nyílászáró-beépítéshez és a homlokzati hőszigeteléshez, ráadásul az állami támogatásokkal ösztönzött felújítások számlakötelesek, ami tovább növeli a vállalási árakat.

    méasz építőanyagpiac
    Kapcsolódó cikkek