Cégvilág

Ingyenes Covid-tesztet szorgalmaz a szakszervezet

A gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele az ingyenes Covid-teszt, ezt minden magyar állampolgár számára biztosítani kell – közölte a MASZSZ.

A gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele az ingyenes Covid-teszt, ezt minden magyar állampolgár számára biztosítani kell – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség Varga Mihálynak a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén tett bejelentésére, miszerint a kormány különféle kedvezményekkel segítené a turizmus és a vendéglátás újraélesztését. A MASZSZ elnöke szerint az ingyen tesztek költségére az EU újjáépítési alapja megfelelő forrást biztosít, mindössze a kormány szándékán múlik, hogy igénybe veszi-e erre a célra.

Folyamatos tesztelés nélkül ma már nem lehet megszerezni egy munkát, de megtartani is alig. Az emberek többsége viszont nem tud hetente, de még havonta sem 20-25 ezer forintot fordítani tesztekre, ezért az államnak kötelessége lenne bizonyos időszakonként meghatározott darabszámú ingyenes ellenőrzési lehetőséget biztosítani minden magyar állampolgár számára

– véli Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint, amennyiben egyelőre a folyamatos tesztelés jelenti a biztonságot, akkor azokat el kell végeztetni.

Azt azonban senkitől nem lehet elvárni – főleg a hosszabb munkanélküliség után újra munkába álló emberektől –, hogy ezt a saját zsebéből fizesse.

Fotó: Seung-il Ryu/NurPhoto/AFP

Vannak munkahelyek, ahol az ott dolgozókat hetente ingyen tesztelteti a munkáltató, de a hosszú bevételnélküliség után újrainduló vállalkozásoktól nem lehet elvárni, hogy minden alkalmazott után kifizessék a vizsgálatokat.

A kormány viszont ezt megtehetné, hiszen az EU újjáépítési alapja megfelelő anyagi forrást biztosít ahhoz, hogy a magyarok is ingyen teszteltessék magukat.

Kordás szerint ez csak a kormány szándékán múlik.

A MASZSZ elnöke Ausztriát hozta fel példaként, ahol minden osztrák állampolgárnak jár havi öt ingyenes teszt.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felkéri a kormányt: akár Ausztria mintájára dolgozzon ki egy ingyenesen igénybe vehető tesztrendszert, amelyet bizonyos rendszerességgel minden magyar állampolgár igénybe vehet.

Az elnök szerint az az egyetlen módja annak, hogy a gazdaság, egyebek között a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén kiemelten kezelt turizmus és az idegenforgalom is valóban újrainduljon.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek