Cégvilág

Megújulhat a betegbiztonság

Ápolástámogató eszközökre írt ki tendert az Okfő.

Közbeszerzési eljárást írt ki az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) úgynevezett ápolástámogató rendszer kialakítására, amely megkönnyíti a szakápolók munkáját. A tervek szerint a jövőben a betegazonosítás alapja a beteghez kötött vonalkód vagy QR-kód alkalmazása és leolvasása lesz. „Az egészségügyi ellátórendszerben vannak azonosítási problémák” – mondta a Világgazdaságnak Belicza Éva egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának szakmai vezetője. Nem feltétlenül a betegek azonosítása során fordul elő tévedés, inkább a beteghez tartozó leleteket, dokumentumokat cserélik el,

ezek összerendezése pedig nagyon fontos tényező a betegellátásban.

A digitális megoldások sokat segíthetnek a humánerőforrás-hiánnyal küzdő és leterhelt egészségégügynek a betegellátásban. A túlterheltségből adódó fáradtság önmagában is hibákat generáló tényező.

Ha a digitális eszköz az orvos vagy az ápoló helyett leolvassa a beteghez tartozó adatokat, az óriási segítség az egészségügyben dolgozóknak

– tette hozzá Belicza Éva. Szerinte fontos lenne, hogy a gyógyszer adagolásával kapcsolatos adatokat is megjelenítse a rendszer. Az egészségügyi ellátásban bekövetkező nemkívánatos események – mint például az esésekből, tűszúrásokból adódó sérülések, gyógyszeradagolással kapcsolatos problémák, kórházi fertőzések, ellenoldali műtétek – a rendszerhibák feltárásával 50-60 százalékban elkerülhetők, ebben a digitális megoldásoknak jelentős szerepük lehet.

Fotó: Getty Images

Az Okfő által meghirdetett, az Közbeszerzési Értesítőjében megjelent tender célja, hogy a szakápolók munkáját segítő eszköz- és szoftverrendszer 96 vidéki és fővárosi intézményben elérhető legyen, és kompatibilis legyen a már meglévő kórházi rendszerekkel, többek között az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér elemeivel. Jelenleg a betegágy mellett végzett munka utólagos adminisztrálása a nővérszobákban lévő számítógépeken történik, és munkaidőt vesz el az ápolóktól.

Az elkészült rendszer felhasználóinak száma az országos kiterjesztést követően 25 ezer is lehet,

és előfordulhat, hogy 13-16 ezer egészségügyi dolgozó egy időben veszi igénybe a szoftvert. A fejlesztéshez 16 ezer övre csatolható, hordozható mobilkészülékre, töltőre és dokkolóállomásra van szükség, valamint a betegazonosításhoz használható karszalagok nyomtatásához szükséges nyomtatóra. A kódot a betegfelvételnél a betegirányítási vagy a medikai rendszer generálja, és a betegen elhelyezett karszalagra vagy csuklópántra kell kinyomtatni.

betegbiztonság Belicza Éva Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ)
Kapcsolódó cikkek