Cégvilág

Szétválasztják a vakcinagyártást, miután összecserélték az alapanyagokat

Csak Johson&Johnson-vakcinát fognak előállítani abban baltimore-i gyárban, ahol 15 millió adag ment veszendőbe emberi hiba miatt.

Az amerikai kormány úgy döntött szombaton, hogy kizárólag a Johson&Johnson (J&J) vállalat koronavírus elleni oltóanyagát fogják előállítani abban a baltimore-i gyógyszergyárban, ahol

15 millió adag ment veszendőbe ebből a vakcinából, miután emberi hiba miatt összecserélték az alapanyagát az AstraZeneca alapanyagával.

Az Emergent BioSolution gyógyszergyár baltimore-i üzemében április elsején derült fény az alapanyag felcserélésére, miután a J&J egyik szállítmánya fennakadt a minőségellenőrzésen.

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto / AFP

A kormány tartott attól, hogy az incidens miatt megcsappan a két oltóanyag iránti bizalom, ezért úgy döntött, hogy ezentúl csak az amerikai J&J oltóanyagát fogják ott előállítani. A brit–svéd AstraZeneca vállalat tárgyal az amerikai kormánnyal új gyártókapacitások kereséséről.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinával ellentétben a J&J oltóanyaga egyetlen dózisból áll, és ezt engedélyezték harmadikként vészhelyzeti alkalmazásra az Egyesült Államokban. Az AstraZeneca oltóanyaga egylőre nem kapta meg az engedélyt.

vakcinagyártás vakcina Johson&Johnson USA astrazeneca baltimore
Kapcsolódó cikkek