Cégvilág

Több hidrogént akar a BorsodChem

Komplex hidrogén- és szén-mo­noxid-gyártó üzem építésére készül a Borsod­Chem Zrt. a berentei telephelyén.

H yCo IV néven új üzemet építene a BorsodChem Zrt. – tudta meg a Világgazdaság.

Az üzem neve a majdani termékek nevéből adódik: a Hy a hidrogénre, a CO a szén-monoxidra utal.

A vegy­ipari társaság a beruházáshoz telekegyesítéssel hozta létre a szükséges területet a tulajdonában lévő berentei ingatlanon. A projektet gazdaságfejlesztési célja miatt és azért, mert munkahelyeket teremt, egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

A tervek szerint óránként maximum 48 ezer köbméter hidrogén és 12 ezer köbméter szén-dioxid készülne az üzemben.

Bár a társaság területén már három hasonló funkciójú üzem működik, további, jelentős mennyiségű fosszilis tüzelőanyagokból – földgázból – előállított hidrogénre lesz szükség az anilingyártás tervezett beindításához. A HyCO IV működését éppen ezért a hidrogén előállítására fogják optimalizálni.

Fotó: Darnay Katalin / VG

Az említett anilinprojektről a Világgazdaság másfél éve már beszámolt: a BorsodChem egy 145 millió eurós – 48 milliárd forintos – beruházással az idén ki szeretné váltani a Kínából érkező anilin importját. A költségekből a magyar állam 45 millió eurót áll. Az anilinre az MDI nevű műanyag-alapanyag előállításához van szükség.

Növekvő energiaigénye fedezésére a BorsodChem a meglévő erőműve közelében újabbat létesítene leányvállalatán, a BC-Therm Kft.-n keresztül.

Ezzel kapcsolatos tavaly januári cikkünk szerint az előállított hő és áram túlnyomó részét a társaság maga használná fel.

Az erőmű lelke egy 49,9 megawatt elektromos kapacitású gázturbina és a hozzá tartozó generátor, amelyet a németországi Siemens szállít. A beruházás az akkori tervek szerint 2020 harmadik negyedében indult, a próbaüzemet és az üzemszerű termelést pedig 2021 utolsó negyedére tervezték.

Envira: vállalhatók a környezeti hatások

A hidrogén és a szén-monoxid termeléséhez szükséges egységes környezethasználati engedély megszerzéséhez a társaság megbízásából már elkészült az összevont környezeti hatástanulmány és az engedélyeztetési dokumentáció is. A tanulmányt összellító Envira Kft. megállapította, hogy a tervezett tevékenység környezeti hatásai nem jelentősek, a társadalom számára pedig vállalhatók. Nem tártak fel a tervezett gyártás kapcsán olyan okot, amely kizárná a telepítést.

 

Borsodchem hidrogén energiaigény vegyipar
Kapcsolódó cikkek