Cégvilág

Nagyot hajrázva búcsúzott az országtól a távirat

A távirat kivezetésének hetében ötször akkora volt az igény a szolgáltatásra, mint a megelőző időszakban – közölte a Világgazdasággal a Magyar Posta.

Az utolsó napon, április 29-én több mint 1100 táviratot adtak fel országszerte a postákon, ez a mennyiség nagyjából az egyhavi átlagos forgalomnak felel meg

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Posta. Lapunk annak kapcsán kért tájékoztatást a forgalom alakulásáról, hogy az állami vállalat a múlt hónapban közölte, április végével megszűnik a táviratküldés lehetősége Magyarországon. „A bejelentést követően láttuk az ügyfél-visszajelzésekből, hogy milyen erős nosztalgikus hatást vált ki az emberekből a döntés. Ezért nem csoda, hogy a távirat-szolgáltatás kivezetésének hetében, azaz az utolsó héten országosan ötször annyi táviratot adtak fel, mint az azt megelőző időszakban” – emelte ki Panulin Ildikó, a cég szóvivője.

https://www.facebook.com/MagyarPosta/photos/a.469325256411227/4225293557481026/

A szolgáltatás így többhavi csúcson zárt áprilisban:

összesen 2822 táviratot postáztak itthon. Ugyanez márciusban az 1300-at sem érte el, februárban éppencsak meghaladta az ezret, januárban pedig az 1200-at. A hosszú távú trend egyértelműen mutatja, hogy az elmúlt években folyamatosan esett a táviratok iránti igény. Míg 2015-ben több mint százezer darabot adtak fel országosan, ez a szám 2018-ra nagymértékben csökkent, és ha csak szűken is, de már az 55 ezres küszöb alatt maradt. Egy évvel később további zuhanás állt be a táviratforgalomban, 2019-ben mintegy 37 ezernél állt meg az értékesítés,

tavaly pedig mindössze 23 ezer darabot regisztráltak.

Fotó: Usacheva Ekaterina / Shutterstock

A Magyar Postánál azt tapasztalták, hogy a kivezetést megelőző feladások inkább a fővárosban voltak jellemzők.

Budapesten az utolsó héten majdnem ugyanannyi táviratot vettek fel, mint a vidéki településeken összesen

– mutatott rá a szóvivő. A fővárosi dömpinget jól tükrözi, hogy az április 26-i héten a Budapesten felvett táviratok száma csaknem a kilencszerese, az itt kézbesített táviratoké több mint a nyolcszorosa volt a szokásos forgalomnak. A megnövekedett feladások miatt a cég a 62-es postán (Nyugati tér) az utolsó két napon megerősített feldolgozási és kézbesítői létszámot biztosított. A Magyar Posta egyébként országosan 2600 postán kínálta ezt a szolgáltatást.

A táviratok feladási díja az elmúlt években az általános díjemelési mértékkel változott, a kivezetés előtt 3650 forintba került egy közönséges távirat. „Úgy véljük, a távirat iránti kereslet drasztikus csökkenésének nem az ár volt az alapvető oka, hanem az, hogy az internet fejlődésével az emberek e-mailben, a közösségi oldalakon, esetleg chatüzenetben vagy SMS-ben gratuláltak egy örömteli eseményhez, vagy fejezték ki részvétüket haláleset kapcsán” – magyarázta Panulin Ildikó.

Tíz éven belül eltűnhet a klasszikus ügyfélszolgálati irodák többsége

A járvány miatt szinte nincs olyan terület, ahol nem merült fel a kérdés, hogyan lehetne minimalizálni a személyes érintkezést. Vélemény.

 

2021 kivezetés statisztika távirat Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek