Cégvilág

Tőzsdére csinosítja magát az MVM

Még idén kiírná két, 500 megawattos gázblokk feltételes közbeszerzését az MVM, és bejelentene két újabb külfödi akvizíciót is.

Az MVM a nettó árbevételét 25 milliárd forinttal 1835 milliárdra, az EBITDA-ját pedig 31 milliárddal 164 milliárdra növelte 2020-ban – hangzott az állami energiaipari csoport tájékoztatóján.

Adózott eredménye 93 milliárdra (+2 milliárd), korrigált adózott eredménye pedig 55 milliárdra (+1 milliárd) emelkedett.

Az 2016-os adathoz képest az árbevétel 91 százalékkal, az EBITDA 48 százalékkal bővült, amiben nagy szerepe volt annak, hogy az MVM erőteljesen terjeszkedett, és növekedett: jelenleg 120 leányvállalata van, Magyarországon kívül 18 országban aktív, a gáztermelésen és -szállításon kívül jelen van az energia értéklánc minden szegmensében, dolgozóinak száma öt év alatt 8,1 ezerről 16,5 ezerre, ügyfeleinek száma 2,5 ezerről 6,1 millióra emelkedett.

Fotó: Földi D . Attila / VG

Számos új területen is megjelent, nagy horderejű változás volt például, hogy 2012-ben belépett a gázpiacra, 2018-ban megvásárolta az NKM csoportot, majd tavaly az Innogy Ceskát. A múlt évben 146 milliárd forintot költött beruházásokra, 21 milliárddal többet mint 2019-ben.

Portfóliójának diverzifikált voltát jól szemléltetni, hogy az EBITDA-jához tavaly

az infrastruktúra ágazat 27, az energiatermelés és a nagykereskedelem 25-25, a kiskereskedelem 13, az egyéb terület pedig 10 százalékkal járult hozzá.

Növekedési és fejlődési stratégiájának hat fő eleme van. Ezek – mint Kóbor György elnök-vezérigazgató ismertette – a tőkepiaci érettség, a regionális terjeszkedés, a tiszta energia termelésének növelése, a digitális átalakulás, az új üzleti területeken való megjelenés, végül a jövőorientált infrastruktúra fejlesztése.

A tőkepiaci érettség kapcsán Sum János gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az MVM kapcsolatban áll mind három nagy hitelminősítővel, már az idén átáll a nemzetközi (IFRS) előírások szerinti beszámolókészítésre. Sum János úgy látja, hogy az MVM már elérte a befektetésre ajánlott státuszt. Mint egy kérdésre válaszolva elhangzott:

az MVM az év végére teszi le a tulajdonos asztalára azt a dokumentumot, amelynek alapján az dönthet a tőzsdére lépésről.

A növekedési stratégia tiszta energia termelésre vonatkozó része tartalmazza a Mátrai Erőmű közel karbonmentes jövőképét, a biomassza alapú energiatermelés bővítését, a Lindével a közelmúltban megfogalmazott hidrogénpiaci tervek megvalósítását, és egyes erőműfejlesztéseket. Így a tervek szerint még az idén kiírják a mátrai és a tiszai erőmű területére tervezett két, egyenként 500 megawattos gázüzemű erőmű feltételes közbeszerzési pályázatát.

Fotó: Kallus György / VG

A csoportnak mintegy 150 naperőműve van. A jórészt naperőművekból álló megújuló alapú termelőportfóliójának együttes teljesítménye 200 megawatt, ezt 2025-re 800 megawattra kívánja emelni.

A digitális átalakulás fontos eleme – a vállalati folyamatok digitalizálásán felül – az ügyfelek által használt e-számlák arányának 40 százalékos növelése, ami 1,3 millió ügyfelet jelentene.

A jövőorientált infrastruktúra fejlesztése többek között a működés alatti gázvezetékek javításának elindítására, energiatárolási megoldásokra, a lakossági napelem programra vonatkozna – a cseh Innogy már csak tárolóval együtt ad el napelemet. A jövőorientált infrastruktúra része az MFGT-nél folyó, Akvamarin nevű hidrogénprogram, illetve az MVM új távközlési és közvilágítási programja is.

Az új üzleti területen való megjelenés többek között a csoport már most is 600 egységből álló, országos lefedettséget e-töltő hálózat bővítését jelenti, de már külföldön is.

Megcélozta az MVM emellett az LNG piacát (tárgyal a terminál átvételéről), és erősítene a CNG eladásában. Ügyfeleinél és partnereinél és saját tevékenységében mintegy 400 milliárd forintos beruházásra készül, hogy az energiatakarékossági kötelezési rendszerben rá rótt feladárának eleget téve 2030-ra 2 petajoule-os csökkentse az által értékesített energia mennyiségét.

A stratégia regionális, illetve külföldi terjeszkedési lábának egyik részét azzal már megalapozta az MVM, hogy hét évre kapacitást kötött le a horvátországi LNG terminálon, így új irányból és forrásból is juthat gázhoz. További piaci lehetőséget kínál számára, hogy tavaly visszavásárolta a hűtőtornyok gyártásakor használható szabadalommal rendelkező Enexio céget, amellyel már nyert is egy kínai megbízást. (Kínában két MVM leánycég működik.)

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az MVM által megcélzott akvizíciók főként a V4 országokban és a Nyugat-Balkánon történnének. Mindenütt folynak tárgyalások – például Szerbiában és Romániában –, és már az idén remélhető két bejelentés.

Az MVM szeretné, ha 2025-re az EBITDA-ja 25 százaléka keletkezne a külföldi tevékenységéből, a tavalyi arány 17 százalék volt.

Az MVM csoport tavaly 750 milliárd forinttal erősítte a magyar gazdaságot, ez a mintegy 2 százalékát jelenti. Ebből 236 milliárd forint adókon, 184 milliárd az MVM-nél kifizetett béreken és járulákokon, 340 milliárd pedig a beruházásokon keresztül folyt be az államkasszába.

Akvamarin CGN hidrogén MFGT LNG MVM
Kapcsolódó cikkek