Cégvilág

Erős forint kell az olcsó építőanyaghoz

Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) közleménye szerint az építőanyag gyártáshoz szükséges nyers- és alapanyagok árának 30 éve nem látott mértékű áremelkedése és esetleges hiánya árrobbanáshoz vezetett az építőanyagok piacán.

A különösen az építőkémia-, az EPS hőszigetelőanyag, a homlokzati nyílászáró gyártóknál, továbbá az épületgépészeti termékeket gyártó vállalkozásnál jelentkező költségnövekedés miatt

a gyártók akár kétszámjegyű áremelésre is kényszerülhetnek.

A MÉASZ elnöksége szerint azonban az árak stabilizálódhatnak amit egy erős forintárfolyam tovább segíthet. Az EPS hőszigetelő anyagok terén a végtermék árának 70 százaléka az alapanyagból származik, ami 80 százalékkal lett drágább.

Az építőkémia terén már nem ennyire szörnyű a helyzet, itt leginkább azon termékek árai emelkedtek, melyek gyártása során műanyagiparból származó, így például diszperziós anyagokat vagy epoxi alapú adalékokat kell felhasználni.

Fotó: Shutterstock

A belföldön bányászott nyersanyagokra támaszkodó gyártóknál a világpiaci árrobbanás hatásai korlátozottabban jelentkeztek, így a a hazai tégla, cserép és fehér falazatai anyagok terén nem kell akkora növekedésre számítani. Itt főleg a a csomagoláshoz kapcsolódó műanyagfólia, és a raklapok árának változása érezhető.

A forint árfolyamhatása is a drágulás irányába hat a MÉASZ szerint, hiszen a tavaly januári 330 forintos euróárfolyammal szemben idén volt, hogy 360 forintig is emelkedett egy euró ára.

A szervezet szerint további forinterősödés segítene a helyzeten.

További javaslatként pedig a keresleti oldal erősítését is javasolják, 1,5-2 éven túlmutató lakáspiaci kereslet-ösztönzés segítségével.

építőanyag építőipar alapanyag nyersanyag
Kapcsolódó cikkek