Cégvilág

Hullámvasúton a réz ára

A réz árának elmúlt évben tapasztalt duplázódását törte meg az a hír, hogy Kína bejelentette, piacra dobja tartalékait, a fém árának stabilizálása érdekében.

Az ázsiai ország egyébként a világ egyik legnagyobb rézfelhasználója,

a hírre többhavi mélypontjára, 9489 dollárra esett a réz ára, három hónapos szállításra a Londoni Fémtőzsdén (LME).

De a Távol-Keleten, Sanghajban (Shfe) is meredek árcsökkenést mértek, a júliusi jegyzések 2,8 százalékkal 10,685 dollár környékére estek. Helyi fémkereskedők szerint a heves reakció nem lesz tartós, ugyanis a tartalékok felszabadításáról szóló bejelentést már korábban megszellőztették, így

a piac már nagyjából beárazta azt.

A réz elmúlt évben mért heves áremelkedését egyébként az elektromos autók térnyerése, a szűkösebb kínálat, és a világszerte bejelentett nagy központi infrastrukturális beruházások is támogatták.

Fotó: Shutterstock

A meredeken emelkedő trend azonban már az utóbbi hetekben lassult, mínuszba is váltott, ami mögött elemzők több okot is felfedeznek. Ami biztos, hogy nem kizárólag a kínai vezetés nyilatkozatai okozták a trendfordulót.

Továbbra is igaz az, hogy a globális kereslet több, mint fele Kínából származik, így a kínai gazdasági ciklusok egyértelműen befolyásolják a többi ipari fém mellett a réz piacát is, sőt

a népszerű fémfajta ára jól monitorozza a konjunktúrát.

Fontos mutató a Yangshan réz prémium, azaz a kínai fizikai leszállítás esetén a londoni árakra fizetett felár, ami a kínai kereslet és az elérhető készletek nagyságától függ. Ez a szám azonban már jóval a kormányzati bejelentések előtt összezuhant, a kínai kereslet csökkenését, és a készletek növekedését jelezve.

Szakértők azonban a prémium csökkenéséből egyáltalán nem következtetnek a kereslet-kínálat egyensúlyba kerülésére, ugyanis a londoni (LME), és a chicagói (CMX) tőzsdék készletadatai nem is utalnak erre.

Meredeken csökkennek viszont a fizikai lehívások a sanghaji határidős tőzsdén, ami szintén a kereslet lanyhulására utal. Ebből ugyanis a szakemberek arra következtetnek, hogy a jövőben a londoni és amerikai tőzsdéken is beindulhatnak a készletnövekedések, amit az arbitrázs ablak bezárása is támogat.

A trend megváltozása a határidős görbéken is látszik.

Pár hónapja még a kereslet-kínálati egyensúlytalanság miatt az azonnali árfolyam a határidősnél magasabban volt, mára azonban a helyzet megváltozott, normalizálódott.

Elemzők szerint összességében jó esély van arra, hogy hosszú távon a jelenlegi árfolyamszinteknél jóval drágább lesz a réz, rövid távon azonban számtalan kockázat tépázhatja a réz kurzusát.

Ezek közül az egyik legjelentősebb rizikó a nyári szezonalitással magyarázható kínai keresletenyhülés, illetve a kínai kormány törekvései a nyersanyagárak megzabolázására.

réz nyersanyag árak árupiac
Kapcsolódó cikkek