Cégvilág

Közzétették az építési anyagok árváltozását

Megjelent az építőanyagok és építőipari szolgáltatások idei árváltozásának listája. Január óta a faanyagok, a hőszigetelők, az elektromos kábelek és vezetékek drágultak a legnagyobb mértékben,  a százalékos áremelkedés kevés kivétellel kétszámjegyű. És még mindig tart.

Csaknem megduplázódott a faanyagok ára az idén, másfélszeresébe kerül a hőszigetelő anyag, és 40 százalékkal nőtt az elektromos kábelek és vezetékek ára a tavaly év végihez képest – csak néhány kiugró példa az idei építőanyag árváltozások most közzétett listájáról.

A lakáspiacon elsődlegesen a lakossági megrendelők, akik közvetlenül a kivitelezőkkel vannak szerződéses kapcsolatban, azt gondolják, hogy a négyzetméterárak emelkedéséért a kivitelező a felelős

– közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, miután 400 építési vállalkozás megkérdezésével összeállította a kivitelező, tervező és mérnöki vállalkozások által tapasztalt helyzetet az építőanyagok és építési szolgáltatások árváltozásán keresztül.

A piaci árváltozások rendkívül összetettek, a V4 országokban hasonlóan alakul a tendencia, mint Magyarországon, sőt, a világkereskedelemben és az Európai Unióban ugyanolyan gondokkal küszködik az építési ágazat.

Az idén január-május hónapban tapasztalt építőipari alapanyag drágulás, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései ugyanakkor különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik a korábbi években szerződtek és csak a szokásos árváltozást tervezték be vállalási áraikba.

A piaci árváltozások következtében sok esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezést megvalósítani.

A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező együttes felelőssége a piaci áremelkedések korrekt kezelése. Sok esetben szükségessé válik a szerződések módosítása, ami történhet az árak korrekciójával, a műszaki változtatásával, a feladatok részleges időbeli átütemezésével – jelezte a szövetség.

A felmérésből kiderült, hogy Budapesten és térségében inkább a személyi jellegű kiadások és az igénybe vett szolgáltatások ára növekedett jelentősen, míg a beépítésre kerülő építőanyagok árnövekedése inkább a vidéki térségekben volt nagyobb mértékű.

Az áremelkedések részleteiről megkérdezett mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások az év hátralévő részében további költségnövekedésekre számítanak. Intő jel, hogy Németországban és Ausztriában alacsonyabb áremelkedések tapasztalhatók, miközben egyes termékeknél építőipari anyaghiány is megjelent.

(Címlapkép: Shutterstock)

építőanyag ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek