Cégvilág

Mi a baj a kínai atomerőművel?

Radioaktív veszélyről számolt be az a CNN által megszerzett dokumentum, mely szerint az egyik legújabb és legmodernebb kínai atomerőmű, a tajsani esetében.

A Kuangton vagy ismertebb nevén Kanton nevű tartományban található atomerőművet üzemeltető francia Framatome szerint az erőműből nemesgáz szivárog, és

a radioaktivitási határértéket a kínai szabályozó folyamatosan emeli, hogy elkerülhető legyen az erőmű leállítása.

A francia cég jelzése – rendkívüli mértékben ritka eset, hogy egy nyugati cég kínai együttműködése során harmadik országtól kér segítséget – ellenére a Biden-kormány szerint a fenyegetés szintje még nem kritikus és elkerülhető a katasztrófa.

Fotó: Claudia Thaler/dpa/AFP

Azonban az amerikai fél beavatkozása több szempontból is problémás lehet. Mindennek ellenére

a múlt hét során többször a Nemzetbiztonsági Tanács is összeült az ügyben.

Azonban a két ország közötti feszült viszony nehezítheti az amerikai segítségnyújtást.

A Framatome technikai segítség reményében fordult az amerikaiakhoz, ám ennek megkapása csak két esetben lehetséges, melyek közül az egyik a küszöbön álló radioaktív veszély. A francia cég arról is írt a jelentésben, hogy a kínai határértékek a többszöri emelés következtében meghaladják a franciákat.

A tajsani erőmű képviselői szerint a környezeti értékek az erőmű közelében normálisak, ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy az erőmű kettes blokkja felújításon esett át és június 10-én csatlakozott a hálózathoz.

Az erőmű építése egyébként 2009-ben kezdődött és az egyes blokk 2018-ra, a kettes 2019-re lett kész. Az új, EPR típusú erőművek építését Európában is gyakran jellemezték csúszások, ám

állítólag ezek biztonságosabbak, mint a hagyományos erőművek.

Cheryl Rofer, visszavonult nukleáris kutató szerint a gáz szivárgása akár komolyabb problémák jele is lehet, ami akár az erőmű leállítását is indokolttá teheti.

Tajsan városában 950 ezer ember él, míg Kungton tartományban 126 millió.

Egyesült Államok Kína atomerőmű Franciaország nukleáris energia
Kapcsolódó cikkek